Bakłażany yu xiang w sosie z fermentowanej soi i chili

Bakłażany o maślanej konsystencji, niesamowicie głębokie w smaku, pełne umami, bezproblemowo zastępujące mięso. Szybkie, lekkie i proste. Moje ulubione.

Czasami zakochuje się do tego stopnia w daniach w restauracji, że wracam do nich jak bumerang, wzdychając za każdym razem nad talerzem. Tak kiedyś urzekły mnie bakłażany yu xiang w sosie z fermentowanej soi i chili z Regina Bar – eklektycznej knajpie łączącej wpływy włoskie i chińskie spotykające się w Nowym Jorku, tylko że przeniesione na płaszczyznę warszawską.

Nie byłbym sobą, gdybym ich nie odtworzył w domu. Sos z fermentowanej soi brzmi jak wyzwanie, ale moim zdaniem to… po prostu sos sojowy, które jest zresztą zrobiony z fermentowanej soi. Bakłażany trzeba podgotować na parze, zmiękną i nabiorą muślinowej konsystencji, wymieszać dużo sosu sojowego, wina ryżowego, octu balsamicznego, trochę cukru i sporo chili, żeby szczypało. Sosem należy zalać warzywa na woku, zredukować go i dokładnie obtoczyć gruszki miłości (tak, tak, to jest inna nazwa bakłażana). W przepisie jest też sporo czosnku i imbiru, ale są one tutaj niezbędne, więc nie próbuj nawet redukować ich ilości.

Bakłażany yu xiang w sosie z fermentowanej soi i chili 1Bakłażany yu xiang w sosie z fermentowanej soi i chili:
3 bakłażany, każdy pokrojony na 8 pasków
¼ szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego (lub lepiej czarny ocet ryżowy chinkiang)
2 łyżki wina ryżowego shaoxing (można zastąpić ewentualnie innym słodkim winem)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka płatków chili
½ łyżeczki soli
10 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
8 cm kłącza imbiru, obranego i pokrojonego drobno
olej sezamowy, szczypiorek

Bakłażany ugotuj na parze do miękkości, zajmie to 7-8 minut (jeśli nie masz bardzo dużego naczynia, to najlepiej podzielić ten proces na dwa razy).

Wymieszaj sos sojowy, cukier, wino, ocet, chili i sól. Rozgrzej 2 łyżki oleju na woku.

Wrzuć na wok czosnek i imbir, smaż 10 sekund. Dodaj bakłażana, wymieszaj dokładnie. Wlej przygotowany sos i gotuj około 5 minut, aż zgęstnieje i oblepi warzywa. Skrop olejem sezamowym i posyp szczypiorkiem. Koniecznie zjedz z ryżem, najlepiej jaśminowym.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Bakłażany yu xiang w sosie z fermentowanej soi i chili 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

gambaralala 22 lutego, 2019 - 4:37 pm

Powiem tak: najsmaczniejsza rzecz z bakłażanem, jaką udało mi się do tej pory zrobić (:

Reply
rozkoszny 22 lutego, 2019 - 4:38 pm

Bardzo się cieszę, to też mój ulubiony sposób na bakłażany 😋

Reply

Leave a Comment