Brownie z fasolą

“Nie chcę tego jeść! Fasola z czekoladą, chyba zwariowałeś?!” – takie rzeczy usłyszałem. A potem widziałem niepewny ruch, który sięga po ciasto, zwabiony kuszącym, intensywnym zapachem czekolady, łechczącym nozdrza. Widziałem kęs: zatapiające się ustaw w ciemnym jak smoła kawałku ciasta – chrupiącym zewnątrz i mokrym w środku – który przeradzał się w następny i jeszcze następny, aż w końcu pozostawił po sobie tylko brudne kąciki ust po zatopionych w brownie, wciąż roztopionych kawałkach czekolady.

Przystępując do eksperymentów już coś wcześniej obiło mi się o uszy o łączeniu fasoli z czekoladą, ale wiadomo, raczej z myślą, że to kolejny wegański-fit eksperyment ze średnio zadowalającym rezultatem dla prawdziwego hedonisty. Za to byłem świadomy, że fasolę adzuki w Japonii przerabia się na łakocie. A więc dlaczego nie, ryzyk fizyk! (choć może bardziej chemik)

Fasola z powodu wysokiej zawartości skrobi zagęszcza ciasto, dzięki czemu można użyć mniej mąki i jajek – dwóch problematycznych składników, które mogą sprawić, że brownie będzie przypominać suchy wypiek czekoladowy. Dodatkowo ciasto nabiera masy, jest bardziej delikatne i można sobie wmawiać, że dietetyczne. Przecież z warzywem, pełną białka fasolą!

Brownie z fasolą 1

Brownie z fasolą:
150 g masła
200 g czekolady (60% kakao)
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli, odsączonej
2 jajka “zerówki”
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g mąki (może być ryżowa, jeśli ma być bezglutenowe)
½ łyżeczki soli
2 łyżki niesłodzonego kakao
50 g czekolady (50% kakao), posiekanej

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę o wymiarach 9 cm x 22 cm wysmaruj masłem, a następnie obsyp mąką.

Masło rozpuść w garnuszku na małym ogniu. W połowie roztopienia dodaj czekoladę połamaną na kosteczki. Odstaw do przestudzenia.

W międzyczasie w większej misce zblenduj fasolę na puree, w tym momencie mogą być jeszcze grudki. Dodaj roztopione masło z czekoladą i jeszcze raz zblenduj.

Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną pianę – najlepiej robotem na maksymalnych obrotach. Dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego, a następnie masę czekoladowo-fasolową – zmiksuj.

W miseczce połącz mąkę, sól i kakao. Dodaj je do przygotowanej masy i wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki i posyp posiekaną czekoladą. Piecz 30-35 minut, a następnie wystudź w foremce (studź najdłużej jak potrafisz wytrzymać, ale patentem jest wystawienie na balkon – opcja tylko w sezonie zimowym). Jedz z zimnym mlekiem lub czarną kawą i główkuj się jakim cudem połączenie fasoli i czekolady jest takie dobre.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Brownie z fasolą 2 Brownie z fasolą 3

NIE BĄDŹ FASOLA, UDOSTĘPNIJ. JEŚLI SIĘ PODOBA OCZYWIŚCIE ♥

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

32 komentarze

Karolina 1 marca, 2018 - 12:32 pm

Niedawno próbowałam broni z burakiem, ale z fasolą jeszcze nie. Kradnę przepis!

Reply
rozkoszny 1 marca, 2018 - 1:09 pm

Kradnij i oddawaj się rozkoszom 😊 Daj znać, która wersja lepsza 🍴

Reply
Canette 3 marca, 2018 - 7:48 am

Ja na razie szaleję za brownie z batatem, ale w Twojej wersji widzę potencjał przez połączenie klasyki z ciekawym dodatkiem, na pewno wypróbuję 🙂

Reply
rozkoszny 3 marca, 2018 - 7:51 am

Czekam na relację, która wersja lepsza, z batatem czy fasolą 🙂

Reply
Monikacleanfood 3 marca, 2018 - 3:05 pm

Hej ja robię z mąka z cieciorki i jest super także pewna jestem ze z fasolą też jest świetne z pewnością spróbuje w wersji bezglutenowej

Reply
rozkoszny 3 marca, 2018 - 3:07 pm

na ryżowej wychodzi idealnie 👌

Reply
Justbaking 4 marca, 2018 - 4:46 pm

A jak pieczemy: góra-dół, termoobieg?

Reply
rozkoszny 4 marca, 2018 - 4:48 pm

Na blogu wszystkie przepisy pieczemy góra-dół 🙂

Reply
BeBe 10 marca, 2018 - 8:29 pm

Twoje opisy są rozkosznie zmysłowe 😍. Wstęp do przepisu na brownie sto razy bardziej podniecający niż trzy części Greya razem wzięte 😉

Reply
rozkoszny 15 marca, 2018 - 11:02 pm

jest już kulinarna pornografia, więc niech i będą kulinarne erotyki! ^^

Reply
Jadzix 16 marca, 2018 - 5:26 pm

Czy brownie się uda jeśli zrobię je w prostokątnej blaszce i będzie po prostu niższe?

Reply
rozkoszny 18 marca, 2018 - 9:47 pm

Można, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Komentarz mi się zgubił :/

Reply
Ja 25 kwietnia, 2018 - 3:26 pm

fasolę trzeba przepłukać wodą? 🙂

Reply
rozkoszny 25 kwietnia, 2018 - 4:01 pm

Nie, tylko odsączamy. Potrzebujemy tej skrobi!

Reply
Magda 24 lipca, 2018 - 9:18 am

Zrobiłam, podałam na stół bez wspominania o fasoli. Parli w siebie, jakby jutra nie było :D.
A jak już się tłukli o okruchy zaczęły się pytania o przepis…
Wtedy się zaczęło wybrzydzanie hehehehe

Reply
rozkoszny 24 lipca, 2018 - 9:30 am

Hahaha taki słodki psikus! 😁

Reply
Kasia 3 sierpnia, 2018 - 5:18 pm

Przez ubicie jajek z cukrem masz na myśli zrobienie najpierw piany z białek, potem dodanie cukru i żółtek? Czy ubicie całych jajek i dodanie cukru?☺

Reply
rozkoszny 3 sierpnia, 2018 - 5:19 pm

Całych jajek, tak aż zrobią się puszyste 🍴

Reply
Sodoś 15 sierpnia, 2018 - 6:17 pm

Robiłam.wyborne!

Reply
rozkoszny 15 sierpnia, 2018 - 6:32 pm

Bardzo mi miło 😋🍴

Reply
Sernik 10 listopada, 2018 - 3:45 pm

Przepyszne, polecam! 🙂
Po pierwszym kawałku zapomniałam, że wcinam fasolę 😀

Reply
rozkoszny 10 listopada, 2018 - 3:46 pm

I tak trzeba żyć 😛🍴🙌

Reply
Wybornik 6 stycznia, 2019 - 7:27 pm

Pychota, wszyscy chwalą i pytają o przepis!

Reply
rozkoszny 6 stycznia, 2019 - 7:36 pm

To teraz dzięki się tym dobrem 😃

Reply
Laura 22 czerwca, 2019 - 5:58 pm

Jak przechowywać na noc? W lodowce czy nie?

Reply
rozkoszny 22 czerwca, 2019 - 5:59 pm

Można w temperaturze pokojowej – w lodówce zmieni konsystencję 🍫

Reply
Ania 30 września, 2019 - 4:56 am

Czy do masy można dodać pokrojone orzechy włoskie albo wcisnąć na górę trochę malin ?

Ciepło pozdrawiam

Reply
rozkoszny 30 września, 2019 - 6:55 am

Proszę szaleć!🍴

Reply
Ala 14 grudnia, 2019 - 6:47 pm

Czy można by użyć ciecierzycy zamiast fasoli?
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 14 grudnia, 2019 - 11:45 pm

Myślę, że dlaczego nie 🙂

Reply
Patrycja 12 stycznia, 2020 - 4:28 pm

Czy jak zrobie wieczorem to rano będzie nadal zacne? 🙂

Reply
rozkoszny 13 stycznia, 2020 - 10:09 am

Tak, nawet przez kilka dni

Reply

Leave a Comment