Ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami

Wyobraźcie sobie ciastko, które pachnie trochę jak orzechy, chrupie z brzegów, ale ogólnie ma strukturę niemalże ciągnącego karmelu, a w smaku przypomina trochę kajmak. Zatopione w nim są duże kawałki gorzkiej czekolady i ciągnącej, słodkiej krówki. Na osłodę życia.

Na blogu znajdziecie już jeden przepis na ciasteczka z czekoladą, ale że owych nigdy za dużo, to dzisiaj prezentuję wam nową wersję. Bardziej rozpustną, lubieżną wręcz, jeśli mierzymy ten epitet miarą słodkości. Nie brakuje w nich palonego masła, które pachnie niesamowicie pociągająco, orzechowo, tak że niewyjadanie surowego ciasta stanie się wyzwaniem. Żeby tego wszystkiego było mało w ciasteczkach roztapiają się duże kawałki gorzkiej czekolady i słodkiej krówki, która pod wpływie ciepła piekarnika się skarmelizuje i nadaje smak balansujący pomiędzy kajmakiem a karmelem. Jeszcze tylko trochę soli morskiej dla przełamania tej słodkości i zimnego mleka dla ugaszenia tego ciasteczkowego pożądania.

Ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami 1

Ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami:
18 sztuk
220 g masła
⅔ szklanki cukru trzcinowego
⅓ szklanki cukru białego
2 jajka “zerówki”
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki soli
120 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
100 g krówek
gruboziarnista sól morska

Masło roztopi i gotuj na umiarkowanym ogniu przez 6-8 minut, mieszając co chwilę, aż masło nabierze brązowego koloru i pięknego orzechowego zapachu. Odstaw i przestudź.

Międzyczasie pokrój czekoladę w dużą kostkę i podobnie postąp z krówkami. Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną, solą morską i pokrojoną czekoladą oraz krówkami.

Dodaj cukier trzcinowy i biały do przestudzenia palonego masła. Za pomocą miksera lub robota zmiksuj do całkowitego połączenia, około minutę. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, zmiksuj ponownie. Wsyp przygotowane suche składniki i zmiksuj na małych obrotach. Odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Wtenczas masło zmieni stan skupienia, a mąka będzie miała czas na wchłonięcie wilgoci.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Formuj w kule o wielkości śliwki (50-55 g). Ułóż po 9 kul na jednej blaszce. Piecz pierwszą partię 13 minut – w momencie wyciągania ciastka powinny być jeszcze miękkie w środku. Pozostaw na blaszce jeszcze 10 minut (będą wtenczas się jeszcze dopiekały), a następnie przełóż na kratkę. Powtórz pieczenie z drugą partią. Ciasteczka posyp gruboziarnistą solą morską, nalej mleka i rozkoszuj się smakiem.

PS Moim zdaniem najlepsze są na drugi, trzeci dzień. Macie tyle zaparcia?

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami 2 Ciasteczka z palonym masłem, gorzką czekoladą i krówkami 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

15 komentarzy

Gajowamatka 6 lutego, 2018 - 2:16 pm

Czy mocno twardnieją na drugi dzień? Chyba je upiekę na tłusty czwartek 😊

Reply
rozkoszny 6 lutego, 2018 - 5:54 pm

nie, moim zdaniem na drugi dzień są nawet lepsze 🙂

Reply
Gajowamatka 6 lutego, 2018 - 7:24 pm

No to zdecydowanie jutro zrobimy z moimi małymi pomocnikami-przeszkadzajkami😊

Reply
Gajowamatka 6 lutego, 2018 - 7:29 pm

I pytanie techniczne: ciastka mają dopiekać się na zewnątrz piekarnika? Czy przełożyć te co wyżej to niżej?

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2018 - 5:31 pm

trzeba wyjąć blaszkę z piekarnika i pozostawić ciastka na niej jeszcze 10 minut

Reply
Gajowamatka 7 lutego, 2018 - 7:29 pm

Zrobiłam, są świetne. I ten zapach w domu!🤗😍

Reply
rozkoszny 7 lutego, 2018 - 9:25 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Alan Hudela 25 lutego, 2018 - 11:51 am

Zrobiłem je wczoraj. Kilka już zjadlem lecz większość zostawiłem za Twoją radą na dzisiaj. Poradziłem sobie bez miksera, ale wyszły bez większych zaskoczeń. Ciasteczka są dobre i zbalansowane smakowo (sól to klucz ;). Jedyne co bym chciał to żeby były bardziej kruche, ale to następnym razem to poprawie na własną reke bo sam pewnie coś pomyliłem w proporcjach jako że nie posiadam wagi xd Pozdrowienia z Łodzi 😉

Reply
rozkoszny 25 lutego, 2018 - 1:45 pm

Dziękuję za komentarz! Na blogu jest jeszcze prszpis na klasyczne chocolate chip i one są bardziej kruche (przy miękkim środku) 🙂
http://rozkoszny.pl/amerykanskie-chocolate-chip-cookies/

Reply
rozkoszna 22 marca, 2018 - 8:09 pm

Moje ciastka połączyły się w piekarniku w jedną masę. Czy wiesz może gdzie mogłam popełnić błąd? 🙁

Reply
rozkoszny 22 marca, 2018 - 8:12 pm

Piekłaś je na dwa razy, czy wszystkie jednocześnie?

Reply
rozkoszna 23 marca, 2018 - 6:04 am

Właśnie na dwa razy

Reply
rozkoszny 23 marca, 2018 - 2:23 pm

One są płaskie, ale nie powinny się zlać hmmm Jeśli je schłodisz, to naturalnie będą mniej rozlazłe

Reply
JSL 22 sierpnia, 2018 - 8:08 am

Drogi rozkoszny,

ile ciasteczka mogą stać? Jestem sama w domu, a potrzebuję wykonać podwójną porcję żeby masło mi się nie zmarnowało ( a jak wiemy jest to teraz produkt drogi) i fajnie by było żeby ciasteczka wytrzymały tak 4-5 dni. Dadzą radę?

Z góry dzięki za odp

Reply
rozkoszny 22 sierpnia, 2018 - 8:10 am

Nie marnuj masła, rób z podwójnej porcji! Będą zmieniały konsystencję, ale dadzą radę! 🍴🍪

Reply

Leave a Comment