Ciasto czekoladowe z likierem pomarańczowym Cointreau: proste i zachwycające

Ciasto czekoladowe to ciasto absolutne. Bo na każdą okazję: na urodziny, na imieniny, na imprezę, na Sylwestra, no i na co dzień. Warto zadbać, aby było wilgotne i intensywne w smaku, a krem, którym jest obsmarowane nie dawał o sobie zapomnieć na długo.

Zaczynając od bazy, lubię proste rozwiązania. Zamiana masła (nadrobicie w innych moich przepisach) na olej rzepakowy znacznie ułatwia proces przygotowania ciasta czekoladowego. Strukturę tego na maśle trzeba stopniowo budować napowietrzając je, poprzez ucieranie masła z jajkami i cukrem, aby pozostało wilgotne dłużej niż tylko po upieczeniu. W przypadku oleju wystarczy wymieszać. Wygrywa lenistwo.

Krem jest równie prosty, ale już nie tak oczywisty. Pachnie pomarańczami, przywołując smakiem najznamienitsze czekoladki. Używam do niego likieru Cointreau, który dobre kilka lat temu przedstawiła mi Julia Child, w recepturze na płonące crêpes suzette, nieprzyzwoicie maślane naleśniki w sosie pomarańczowym. Od tego czasu Cointreau nadaje lekko gorzkawego, intensywnie pomarańczowego smaku moim ciastom, deserom i sernikom. Wspomnicie moje słowa, wylizując resztki tego uzależniającego kremu z miski.

Ciasto czekoladowe z likierem pomarańczowym Cointreau
tortownica 23 cm
Ciasto
1 ½ szklanki (200 g) mąki pszennej, plus do obsypania tortownicy
½ szklanki (60 g) gorzkiego kakao
1 ¼ szklanki (250 g) cukru
1¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczki soli
½ szklanki (120 ml) oleju rzepakowego
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 ¼ szklanki (300 ml) mleka lub wody

Krem
100 g gorzkiej czekolady (70 % zawartości kakao)
¼ szklanki (60 ml) śmietanki kremówki
¼ szklanki (60 ml) likieru Cointreau
150 g serka śmietankowego typu Philapelphia, w temperaturze pokojowej
½ szklanki (60 g) cukru pudru

1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnej misce połącz olej z jajkami.

2. Podgrzej mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Wlej do mikstury jajecznej, cały czas mieszając. Wmieszaj do mąki z kakao, dokładnie połącz. Masa będzie bardzo rzadka. Przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz około 40 minut, do suchego patyczka. Całkowicie wystudź.

3. W międzyczasie przygotuj krem: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę w kremówce i likierze Cointreau (w metalowej misce, usadowionej nad garnkiem z delikatnie gotującą się wodą). Ostudź do temperatury pokojowej.

4. Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem. Wmieszaj przygotowaną czekoladę. Udekoruj kremem ciasto, wedle własnej fantazji.

Rady/porady

1. Do kremu użyj czekolady jaką lubisz najbardziej. Jeśli sięgniesz po 70% efekt będzie bardziej elegancki, przy 50% słodki i delikatny. W obu przypadkach likier pomarańczowy konkretnie podkręca smak.

2. Najlepiej się długo nie zastanawiać nad dekorowaniem: wykonaj kilka sprawnych okręgów, rozprowadzając krem po całej powierzchni. W tym artystycznym nieładzie cały urok.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Kasia 31 grudnia, 2019 - 6:08 pm

Moje ciasto wyszło bardzo wilgotne. Na razie jest gorące w piekarniku ale mam nadzieje, że będzie pyszne:) martwi mnie jedynie to, że jest takie Wilgotne w środku.

Reply
rozkoszny 1 stycznia, 2020 - 2:26 pm

Patyczek wbity w ciasto po wyjęciu powinien pozostać suchy, piecz dłużej jeśli trzeba

Reply

Leave a Comment