Diabelskie faszerowane jajka

– Ale jaja!
Odrzekła widząc jego diabelskie jaja z czerwoną obwódką i hojnym, kremowym nadzieniem.

Nie zwykłem faszerować jajek, ale te wyjątkowo mnie urzekły. Działają tak chyba na każdego. Wywołują niedowierzanie, ciekawość i trochę zachwytu, a na wielkanocnym stole są Lady Gagą kulinariów. Diabelskie, co nie oznacza, że ostre.

Diabelskie faszerowane jajka 1

Diabelskie faszerowane jajka:
24 sztuk
1 szklanka octu, najlepiej jabłkowego
3 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
2 średniej wielkości buraki, obrane i pokrojone na plasterki
12 ugotowanych na twardo jajek “zerówek”

¼ szklanki kwaśnej śmietany 18%
¼ szklanki majonezu
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ skórki z cytryny
½ łyżeczki miodu
sól morska, pieprz

Ocet, wodę, sól, cukier, buraki zagotuj w garnku. Następnie gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut, aż buraki staną się miękkie. Przelej wraz z burakami do dużego słoika lub miski. Wystudź.

Do zaprawy dodaj obrane jajka, miskę lub słoik przykryj i wstaw do lodówki. Mocz przez 3 godziny, przemieszaj dwa, trzy razy.

Jajka odcedź i osusz, a marynowane buraki możesz przełożyć do słoika i jeść np. w sałatce lub na kanapce. Z jajek wydłub żółtka, umieść je w misce wraz z majonezem, śmietaną, musztardą, natką pietruszki, papryką, skórką z cytryny, miodem. Zmiksuj na gładki krem, dopraw odrobiną soli i pieprzu, do smaku.

Jajka wypełnij farszem, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka śniadaniowego z odciętym jednym rogiem. Udekoruj dodatkową natką pietruszki.

Otaguj zdjęcie swojej potrawy na instagramie hasztagiem #rozkoszny @rozkoszny. Będzie mi bardzo miło, tak samo jak zostawisz komentarz pod postem, co myślisz. Smacznego!

Wasz,
rozkoszny

Diabelskie faszerowane jajka 2

Diabelskie faszerowane jajka 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

9 komentarzy

Ania 10 kwietnia, 2017 - 6:57 pm

Niesamowicie wyglądają i tak też smakują 🙂

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2017 - 7:04 pm

a do tego proste w przygotowaniu, można lepiej?

Reply
Ola M 10 kwietnia, 2017 - 7:15 pm

Gdy to pokazałam mojej mamie, zachwyciła się.Pewniak na wielkanocnym stole. Dziękuję (:

Reply
rozkoszny 10 kwietnia, 2017 - 7:33 pm

wszyscy przy wielkanocnym stole będą się zachwycać 😀

Reply
9 propozycji wielkanocnych na słodko i nie tylko 13 kwietnia, 2017 - 7:12 pm

[…] Diabelskie faszerowane jaja Wywołują niedowierzanie, ciekawość i trochę zachwytu, a na wigilijnym stole są Lady Gagą […]

Reply
10 rozkosznych propozycji wielkanocnych 28 marca, 2018 - 5:51 pm

[…] Diabelskie faszerowane jaja Na wielkanocnym stole są niczym Lady Gagą kulinariów: wywołują niedowierzanie, ciekawość i […]

Reply
Weronika 29 marca, 2018 - 4:11 pm

Czy jeśli zamiast octu jabłkowego, użyję zwykłego (spirytusowego), to bardzo stracą na smaku?:)

Reply
rozkoszny 29 marca, 2018 - 4:29 pm

Nie, będą po prostu bardziej ostre – diabelskie 🙂

Reply
Weronika 29 marca, 2018 - 5:56 pm

dzięki za odpowiedź 🙂

Reply

Leave a Comment