Jagodzianki Lux

Jagodzianka luksusowa. Z cieniutkim, maślanym ciastem, które skrywa hojną porcję słodko-kwaśnych jagód, oraz nieprzyzwoitą ilością maślanej kruszonki, której jak wiadomo, zawsze jest za mało. Prawdopodobnie najbardziej rozpustna jagodzianka w internecie.

Jagodzianki to moja mała (choć może i nie taka mała) obsesja. Kto mnie obserwuje na instagramie ten zresztą wie. Niektórzy z Was nazwali mnie nawet “jagodziankowym freakiem”. Nie będę więc zaprzeczał i od razu przejdę do jagodowego meritum.

Szlag mnie trafia, jak w kupnych jagodziankach nadzienia jest od biedy, tak że po jednym gryzie zostaje tylko sucha buła. Jeszcze gorszą wizją jest fix-frużelina, która w moim odczuciu smakuje plastikiem. W Warszawie jest kilka miejsc, gdzie dostać można przyzwoite jagodzianki, ale to materiał na inny post. Choć nieskromnie przyznam, że do tych domowych im daleko.

Rozkoszna jagodzianka jest marzeniem. Upycham do niej irracjonalną ilość jagód, które owija bardzo łatwe w użyciu elastyczne ciasto drożdżowe. Zawiera ono mało mleka, trochę masła i magiczny dodatek śmietany. Rośnie przez noc i podczas lepienia jagodzianek z łatwością można napchać do niego sporą ilość owoców. Maślanej kruszonki także nie żałuję. Ale tego chyba nie trzeba tłumaczyć.

Jagodzianki Lux 1

Jagodzianki Lux
9 sporych jagodzianek
80 g masła
¼ szklanki (60 ml) mleka
5 g drożdży instant
2 szklanki (250 g) mąki pszennej
¼ szklanki (50 g) cukru
szczypta soli
1 jajko, roztrzepane
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%

400-500 g jagód
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego

1 jajko + 1 łyżka mleka

Kruszonka
100 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru
50 masła zimnego

1. Rozpuść masło, dodaj do niego mleko. Wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i drożdżami. Zrób dołek i wlej mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę. Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, około 6 – 8 minut. Przykryj folią spożywczą i wstaw ciasto na noc do lodówki. (W lodówce nie może panować temperatura mniejsza niż 4 stopnie Celsjusza).

2. Następnego dnia wymieszaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, połącz z jagodami bardzo dokładnie.

3. Podsyp stolnicę mąkę. Ciasto podziel na 9 identycznych części. Każdą rozwałkuj na duży cienki placek, o średnicy około 15 cm.

4. Na każdą część ciasta połóż 2 – 3 łyżki przygotowanych jagód. Przykryj jagody ciastem od każdej strony, zlep. Zawiniętą jagodziankę połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 1 – 2h, do wyrośnięcia.

5. W międzyczasie zrób kruszonkę. Wymieszaj mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je w mące palcami. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.

6. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj glazurą z jajka i mleka. Trzeba to robić bardzo delikatnie, aby nie naruszyć cienkiego ciasta. Obsyp jagodzianki kruszonką. Piecz przez 20 – 25 minut, do zezłocenia. Smakuj lato i nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł. Smacznego!

Rady/porady
1. Nie chcesz czekać całą noc? Ciasto można odstawić też do rośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 h, aż podwoi swoją objętość.

Wasz,
Rozkoszny

Jagodzianki Lux 2 Jagodzianki Lux 3

Jagodzianki Lux 4

Lubisz jagodzianki pełne jagód i z dużą ilością kruszonki? Udostępnij!

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

59 komentarzy

Kinga 16 lipca, 2018 - 6:52 pm

Jestem zielona w wypieki, więc stąd moje pytanie: czy udadzą się z mąką orkiszową albo żytnią lub jakąś mieszanką pełnoziarnistą? 🙂

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2018 - 7:01 pm

Mógłby być ciężko, nie ryzykowałbym. Można za to zrobić pełnoziarnistą kruszonkę 🍴

Reply
Magdalena 20 lipca, 2019 - 9:04 pm

Ja właśnie zrobiłam z orkiszowej pełne ziarno – poszło do lodówki. Mam nadzieję że również wyjdą 🙂

Reply
rozkoszny 23 lipca, 2019 - 10:09 am

Daj znać, takich jeszcze nie robiłem 🙂

Reply
mag 18 lipca, 2018 - 7:59 am

jejkuuuu, jak tu jest rozkosznie bossssko 🙂
dzisiaj przypadkiem tafiłam na Twój istagram, no i przepadłam,
jagodzianki są na liście do zrobienia.
Pozdrawiam
magda

Reply
rozkoszny 18 lipca, 2018 - 8:06 am

Teraz będzie u ciebie rozkosznie bosko 😋🍴

Reply
M 19 lipca, 2018 - 12:54 pm

czy mleko dodajemy ciepłe czy zimne?

Reply
rozkoszny 19 lipca, 2018 - 12:55 pm

Gorące masło zalewamy zimnym mlekiem. Temperatura będzie idealna 🙂

Reply
M 19 lipca, 2018 - 1:11 pm

dzięki 🙂 chyba się muszę przymierzyć bo kupienie dobrych jagodzianek to kosmos..

Reply
Diana 20 lipca, 2018 - 4:55 pm

Jeśli ktokolwiek sie jeszcze waha czy spróbować, to zdecydowanie zachęcam by upiec je czym prędzej. Sezon jagodowy niedługo się kończy! Ja nastawiłam ciasto po raz drugi i jutro biegnę na bazar po jagody 🙂 Dzięki Michał za ten przepis <3

Reply
rozkoszny 20 lipca, 2018 - 4:56 pm

Bardzo mi miło 💗

Reply
rozkoszny 21 lipca, 2018 - 9:58 pm

@zdrowyzakatek: ciasto nie wyrosło zbytnio, więc myślę sobie kicha no… ale jak się ogrzało chwilę, to takie super się zrobiło..jagodziany wyszły mega! najlepsze jakie do tej pory piekłam!

Reply
Iwona 22 lipca, 2018 - 4:58 pm

Dopiero zobaczyłam post Jutro oczywiście wypróbuję. Myślę że będzie dobrze Wyglądają smakowicie

Reply
Martyna 24 lipca, 2018 - 9:18 am

Czy udadzą sie tez z mrożonych jagód?

Reply
rozkoszny 24 lipca, 2018 - 9:29 am

Tak, uda się 🍴

Reply
Kasia 1 sierpnia, 2018 - 9:45 am

myślisz, że można włożyć na noc do lodówki bułeczki z jagodami do rośnięcia tak aby tylko pieczenie pozostało na poranek czy za bardzo nasiąkną jagodami? dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂

Reply
rozkoszny 1 sierpnia, 2018 - 9:49 am

wydaje mi się, że mogą zbytnio nasiąknąć jagodami – tych jest naprawdę sporo

Reply
Justyna 25 sierpnia, 2018 - 7:26 am

Włożywszy w to w to całe swoje serce oraz całą masę mrożonych jagód siedzę nad jagodzianką niczym półbóg na Olimpie kulinarnych wyczynów ślinię się do tej boskiej ambrozji , jagody rozpływają się w moich ustach a kulinarna rozkosz sięga zenitu. W tym momencie jak przez mgłę słyszę męża – po co dałaś tyle jagód przecież to ciasto jest najlepsze ….Brak mi słów żeby wyrazić co czułam . Kogo ja poślubiłam ?😉

Reply
rozkoszny 25 sierpnia, 2018 - 8:53 am

Ale mam nadzieję, że chociaż trochę mu smakowało pomimo takiej ilości jagód 🙈

Reply
Marta 25 marca, 2019 - 4:30 pm

Czy można zastąpić drożdże instant „normalnymi” drożdżami?

Reply
rozkoszny 25 marca, 2019 - 8:44 pm

oczywiście, proszę dać ich 2x więcej

Reply
Ania 16 maja, 2019 - 6:32 am

Rozkoszny🆘💙czy mogą być borówki amerykańskie czy chodzi o nasze polskie jagody?

Reply
rozkoszny 16 maja, 2019 - 6:33 am

Nasze jagody, ale borówki amerykańskie też dadzą radę 🍴

Reply
Ania 16 maja, 2019 - 1:21 pm

Dzieki rozkoszny! Jestem laikiem :)) a juz kilk rzeczy zrobiłam i wszystkie wyszły :))

Reply
Szinear 5 lipca, 2019 - 2:15 pm

Jaka mąka? Tortowa 450, 650 czy krupczatka?

Reply
rozkoszny 5 lipca, 2019 - 3:17 pm

Najlepiej T650, ma wyższą zawartość glutenu i ciasto wyjdzie delikatniejsze 🍴

Reply
Iza 5 lipca, 2019 - 7:04 pm

Jogodzianki wygladaja niesamowicie! Czy moge uzyc maki chlebowej (bread flour?) czy lepiej normalnej? Nie mieszkam w Polsce…

Reply
rozkoszny 5 lipca, 2019 - 7:08 pm

Najlepiej bread flour, będzie nawet lepiej 🍴

Reply
Nimo 6 lipca, 2019 - 4:13 pm

250g mąki czy 500g? Bo dwie szklanki to 500.

Reply
rozkoszny 6 lipca, 2019 - 4:29 pm

Szklanka 250 ml to około 130 g mąki pszennej. Pozdrawiam 🙂

Reply
Natalia 6 lipca, 2019 - 8:54 pm

Czy można zrobić rozczyn że świeżych drożdży zamiast drożdży instant? Jakie wtedy proporcje do rozczynu i czy jakieś zmiany w proporcjach do ciasta? Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 6 lipca, 2019 - 9:20 pm

Można! Rozczyn zrobiłbym, odbierając z już podanych składników 🍴

Reply
Eli 10 lipca, 2019 - 10:22 am

Rozkoszny! Help me!! 🙏
Właśnie wyjęłam ciasto z lodówki i nie urosło nic a nic… mało tego jest bardzo twarde. Odstawić je do ciepłego, czy nie kombinować, bo i tak z tego nic nie wyjdzie?
Zastanawiam się tylko jaka jest przyczyna, bo wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie… może temp. Lodówki była zbyt niska – 5st.C?

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2019 - 10:26 am

O matko, to w tej lodówce prawie jak w zamrażarce :33
Przyjmuję, że lodówka ma od 2 do 8 stopni C. Przy -5 C to ciasto zamarzło prawdopodobnie…
Odstaw na 2-3 h w ciepłe miejsce i zobacz, czy coś ruszy, a potem zgodnie z przepisem 🍴

Reply
Karolina 10 lipca, 2019 - 12:52 pm

Czy jagody mogą być mrożone? Czy wcześniej należy je rozmrozić? Z góry dzięki za odpowiedź 🙂

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2019 - 1:09 pm

Tak i tak!

Reply
Bylamwparyzu 10 lipca, 2019 - 1:34 pm

Aaaa dopiero przeczytałam że na noc do lodówki… A takie dobre 2h w lodowce nie wystarczą?? 😂 (pytanie całkiem serio :))

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2019 - 1:41 pm

Może wyrastać też w temperaturze pokojowej, 2-3 h 🍴

Reply
Bylamwparyzu 10 lipca, 2019 - 1:50 pm

Dzięki! Dopiero zobaczyłam na końcu rady porady 🤦‍♀️

Reply
Julia 10 lipca, 2019 - 5:58 pm

moje pytanko! ciasto wychodzi mi dość lepkie, nie wiem czy uda mi się je prawidłowo rozwałkować- w takiej sytuacji dodać odrobinę więcej mąki, czy schłodzone po nocy będzie wystarczająco łatwe do wałkowania?
a tak poza tym to ten przepis to chyba mój ulubiony z całego świata, co roku takie jagodzianki wychodzą z mojej kuchnii, i muszę powiedzieć, że skradają serca!!!

Reply
rozkoszny 10 lipca, 2019 - 6:01 pm

Cześć! Po wyrastaniu w lodówce wystarczy jedynie odrobina mąki 🍴
Bardzo mi miło 💜

Reply
marylou 11 lipca, 2019 - 3:48 pm

Mam pewną jagodziankową zagwozdkę, jak mam rozumieć „2 szklanki (250 g) mąki pszennej” – powinnam dodać do ciasta dwie szklanki mąki o pojemności 250g czy łącznie 250g mąki? 🙈🤔

Reply
rozkoszny 11 lipca, 2019 - 3:59 pm

2 szklanki mąki, czyli 250 g! Jedna szklanka (miarka) mieści 120-130 g mąki 🍴

Reply
Asik 11 lipca, 2019 - 8:00 pm

Hmmm … naprawdę jak zlepie wszystkie strony jagodzianki to tym zlepionym do dołu? I wtedy kruszonka nie na to lepione tylko na płaskie/spód drożdżówki ? 🙂 Normalnie dałabym zlepionym do góry i na to kruszonka hehe.

Reply
rozkoszny 11 lipca, 2019 - 8:16 pm

Możesz w drugą stronę też, ale wolę metodę, którą podałem (przetestowałem obie wersje) 🍴

Reply
Patrycja 12 lipca, 2019 - 9:18 am

Wyszły świetne! Jak długo i w jakich warunkach można je przechowywać? ☺️

Reply
rozkoszny 12 lipca, 2019 - 9:24 am

Trudno mi powiedzieć,bo u mnie nie dotrwały dłużej niż dwa dni (i na drugi dzień były nawet smaczniejsze). Ale myślę, że 3-4 dni 🍴

Reply
Ewa 13 lipca, 2019 - 8:20 pm

Nie lubię się z drożdżami, nigdy drożdżowe mi nie wyjdzie, ale mam nadmiar jagód zamrożonych i lubię kruszonkę, a to oznacza że muszę spróbować. Pobiegnę rano do wiejskiego sklepu, ten mam otwarty w niedzielę i będę działać.

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2019 - 4:28 pm

Dużo osób pisało już, że też nie lubi się z drożdżami, a ten przepis był dla nich banalnie prosty – może będzie i dla ciebie!

Reply
Karolina 14 lipca, 2019 - 2:23 pm

Ciasto drożdżowe zwykle należy zagnieść ponownie po wyrośnięciu, czy w tym przypadku ten krok nie jest konieczny ?

Reply
rozkoszny 14 lipca, 2019 - 4:28 pm

Nie jest konieczny 🙂

Reply
Michalina 16 lipca, 2019 - 11:27 am

Kurczę, zrobiłam wszystko wg przepisu i odstawiłam ciasto już godzinę temu, ale nic a nic nie urosło (wybrałam szybką opcję z pominięciem nocy w lodówce)
Czy powinnam zrobić nowe ciasto?

Reply
rozkoszny 16 lipca, 2019 - 11:36 am

Hmm, daj mu jeszcze godzinkę. Jesli nie ruszy, znaczy, że drożdże były zepsute 🙁

Reply
Beata 24 lipca, 2019 - 7:46 am

Bardzo chcę wypróbować ten przepis, bo słyszałam same dobre rzeczy. Ale mam świeże drożdże . Ile wtedy takowych?

Reply
rozkoszny 24 lipca, 2019 - 8:19 am

Proszę dać 15 g. Smacznego! 🙂

Reply
Ola 25 sierpnia, 2019 - 10:52 am

Czy wyjdzie z malinami? Ewentualnie jakie inne owoce wchodzą w grę? Jagód już raczej nie uświadczę 🙁

Reply
rozkoszny 30 sierpnia, 2019 - 3:18 pm

Wyjdzie!

Reply
Aneta 30 sierpnia, 2019 - 3:15 pm

czy jeśli użyję mleka kokosowego zamiast krowiego to ciasto wyjdzie?

Reply
rozkoszny 30 sierpnia, 2019 - 3:18 pm

Wyjdzie, ale trzeba monitorować konsystencję, bo kokosowe jest znacznie gęstsze 🍴

Reply

Leave a Comment