Jeszcze lepsza tarta z truskawkami i kremem mascarpone

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną to niezawodna klasyka. Ale gdyby tak spód był jeszcze bardziej maślany, a krem lekki jak chmurka? To tak jakby skosztować nieba.

Ten przepis to cream de la cream lata. Każdy element jest maksymalnie wysmakowany, wręcz do granic możliwości. Zacznijmy od spodu. Oczywiście można zrobić klasyczny kruchy, ale ja chcę jeszcze więcej. Chcę, aby maślany smak nie pozostawiał złudzeń spod kogo ręki wyszedł przepis. Chcę, aby ciasto było lekkie, listkujące (wiecie, że mam obsesję w tym aspekcie). Taki efekt można osiągnąć przy rozwałkowywaniu masła w mące zamiast rozcierania, a dodatkowe, szybkie składanie utworzy napowietrzone warstwy, które będą się delikatnie listkować po upieczeniu. Jeszcze wspomnicie moje słowa.

Krem. Tu wystarczy wymieniać, aby doznać niepohamowanego apetytu. Żółtka utarte na słodki kogel mogel, hojna dawka aksamitnego mascarpone, trochę ziarnek wanilii, a do tego gęsta ubita piana, które zamieni krem w chmurkę.

Na koniec one. Truskawki. Smakujące czerwcem i słońcem. Ja lubię polewać je cytrynowym miodem, dla drapieżnego akcentu, ale jest to motyw całkowicie opcjonalny.

Jeszcze lepsza tarta z truskawkami i kremem mascarpone 1

Jeszcze lepsza tarta z truskawkami i kremem mascarpone
tarta 24 cm
Ciasto
1 ¼ szklanki (160 g) mąki pszennej
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
150 g masła, bardzo zimnego, pokrojonego w 5-centymetrową kostkę
2 łyżki lodowatej wody

Krem
2 jajka ekologiczne, żółtka i białka oddzielnie
5 łyżek cukru
250 g mascarpone
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny, napęczniała w 1 łyżce zimnej wody (opcjonalnie)
500 g truskawek, odszypułkowanych

Miód cytrynowy
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny

1. Mąkę połącz z cukrem i solą. Dodaj kawałki masła, obtocz je w mące. Wysyp wszystko na stolnicę. Omącz wałek i zacznij rozwałkowywać masło w mące na plastry. Jeśli masło zacznie przywierać do stolnicy lub wałka, nożem zetrzyj je ponownie do mąki.

2. Gdy ciasto będzie mniej więcej połączone, polej je 2 łyżkami lodowatej wody (mocno schłodzonej w lodówce) i wymieszaj za pomocą widelca. Zacznij ciasto rozwałkowywać na prostokąt, a następnie złóż je na kopertę za pomocą szpatułki do chleba lub dużego noża – górną część do środka, a następnie dolną część do środka. Ciasto będzie się sypało, ale na ten moment jest to okay. Obróć je o 90 stopni, rozwałkuj i ponownie złóż. Powtarzaj proces, aż ciasto będzie całkowicie połączone (w sumie powinno zająć to 3 – 4 razy). Uformuj kulę, spłaszcz ją i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 1 godzinę.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy około 35 cm. Przełóż do formy (najlepiej w wyjmowanym dnem). Schłodź w lodówce, aż będzie całkowicie zwarte, około 60 minut. Nakłuj widelcem ciasto. Piecz przez 20 – 25 minut, aż będzie mocno zarumienione. Wystudź całkowicie.

3. Przygotuj krem. Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru na kogel mogel, na jasną, puszystą masę. Dodaj mascarpone i wanilię. Zmiksuj dokładnie. Jeśli używasz żelatyny, dodaj do niej 1 łyżkę masy, a następnie powstałą miksturę wmieszaj do kremu.

4. W osobnej misce ubij białka na pianę, następnie dodawaj w trzech turach pozostałe 3 łyżki cukru. Ubijaj aż powstanie gęsta piana, około 2 minut. Delikatnie, za pomocą szpatułki, wmieszaj pianę do masy mascarpone.

4. Przełóż masę na wystudzony spód. Kremu jest więcej niż potrzebujesz, nadmiar umieść w pucharkach. Ułóż truskawki na tarcie wedle fantazji. Wstaw do lodówki, schładzaj 1 – 2 godziny, aż krem stężeje (bez żelatyny będzie mniej stabilny).

5. Wymieszaj miód z sokiem i skórką z cytryny. Polej nim tartę przed samym podaniem.

Rady/porady
1. Ciasto zawiera dużo masła, więc aby się nie kleiło, należy pracować z nim szybko, a w razie problemów podsypywać mąką wałek.
2. Jeśli masz ochotę na klasyczne ciasto kruche, użyj go z tego przepisu.
3. Jajka, jako że serwowane na surowo, najlepiej sparzyć przed użyciem, a tartę skonsumować do 2 dni.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Jeszcze lepsza tarta z truskawkami i kremem mascarpone 2 Jeszcze lepsza tarta z truskawkami i kremem mascarpone 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Patty 19 sierpnia, 2019 - 1:48 pm

Boska tarta grzechu warta 😉 A gdyby tak truskawy zastąpić malinkami? Biegnę po maliny!

Reply
rozkoszny 19 sierpnia, 2019 - 1:48 pm

Będzie bosko!

Reply

Leave a Comment