Konfitura jagodowa z wanilią

Smakuje klasycznie i elegancko – wanilią, która podkreśla wyjątkowy smak jagód leśnych. Śpieszcie się, bo lato tak szybko odchodzi.

Lato zamknięte w słoiku, a dokładnie to najlepsza część lata: wspomnienie jagodzianek i zbierania jagód w lesie. Brudnych palców, które wcale nie są sine, a purpurowe od podjadania. Zawsze moje konfitury podkręcam jakimś dodatkiem a to morelę lawendą, a to malinę różą. Jagody mają jedno słuszne towarzystwo – wanilię. Jeśli nie macie na stanie lasek wanilii (najlepiej zamawiać przez internet, dużo taniej), to zastąpcie je cukrem waniliowym, podmieniając część klasycznego. Nie odpowiadam za plamy, które spowoduje konfitura spływająca z waszej maślanej chałki.

Konfitura jagodowa z wanilią 1

Konfitura jagodowa z wanilią:
5-6 słoiczków
1 kg jagód
300 g cukru
ziarenka z 1-2 lasek wanilii (lub 50 g cukru waniliowego)
1 łyżeczka pektyny
1 łyżeczka masła

Jagody przebierz i wymieszaj z cukrem, pektyną, ziarenkami wanilii i pustymi laskami wanilii. Odstaw na 30 minut.

Zagotuj wszystko, dodaj łyżeczkę masła i od momentu zawrzenia gotuj 10 minut. Wyjmij laski wanilii, a konfiturę przelej do wyparzonych słoiczków. Zakręć mocno i odstaw na ściereczkę do góry nogami. Pozostaw do wystygnięcia.

Smakuj lato i nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Konfitura jagodowa z wanilią 2 Konfitura jagodowa z wanilią 3

Konfitura jagodowa z wanilią 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

3 komentarze

Chałka ulubiona z instrukcją zaplatania 4 listopada, 2018 - 7:33 pm

[…] z ulubionymi konfiturami np. jagodową z wanilią lub morelową z lawendą; kremem z białej czekolady lub kwaśnym lemon […]

Reply
Ola 13 sierpnia, 2019 - 8:37 am

Czy mogę użyć borówki zamiast jagód? Dzięki za przepis!

Reply
rozkoszny 13 sierpnia, 2019 - 8:44 am

Tak, oczywiście 😋🍴

Reply

Leave a Comment