Makaron z sosem pomidorowym z pomidorów z puszki

Taki słodki, że smakuje jak letnie słońce. Pachnie aromatycznym czosnkiem, oliwą oraz bazylią. Jest kremowy i przyjemnie oblepiający makaron, a to za sprawą dodatku łyżki masła i garści parmezanu – sekretnych składników prawdziwej włoskiej mamy. Rozkoszny obiad w 20 minut.

Wcale nie żartuję. To jest jeden z pyszniejszych, łatwiejszych i najszybszych obiadów, które można zrobić. Teraz szczególnie smakujący, gdy za oknem szaro, a pomidory w sklepie przypominają plastik. Nie ma nic w sobie z sosu zrobionego na przecierze, bo jest kremowy, słodki i aromatyczny, taki jaki można dostać w dobrych włoskich knajpach, a to wszystko dzięki zaromatyzowaniu oliwy, zredukowaniu pomidorów i dodaniu sekretnego składnika prawdziwej włoskiej mamy (i mojego) – łyżki masła. Sprawia ono, że sos łagodnieje, wydobywają się z niego aromaty i do tego staje się bardziej kremowy. A tak niewiele go potrzeba.

Makaron z sosem pomidorowym z pomidorów z puszki 2

Makaron z sosem pomidorowym z pomidorów z puszki:
2-3 porcje
Sos pomidorowy z pomidorów z puszki:
1 puszka pomidorów krojonych, najlepiej pelati
4 ząbki czosnku
4 gałązki bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki suszonego oregano
cukier trzcinowy
sól morska, świeżo mielony pieprz

Makaron z sosem pomidorowym:
200 g suchego makaronu, najlepiej spaghetti lub bavette
1 solidna łyżka masła, zimnego
50 g parmezanu (2 garście), startego + do podania
bazylia

Pomidory przełóż do rondelka i ustaw na średnim ogniu. W międzyczasie obierz i pokrój 2 ząbki czosnku na plasterki, dodaj do pomidorów. Dopraw sporą szczyptą soli morskiej i cukru. Od momentu “zabulgotania” gotuj 15 minut.

W międzyczasie obierz pozostałe 2 ząbki czosnku i włóż do małego rondelka wraz z 3 łyżkami oliwy i 4 gałązkami bazylii. Gotuj na małym ogniu kilka minut, do momentu aż czosnek zacznie się przyrumieniać. Odstaw z ognia.

Do zredukowanych pomidorów wlej zaromatyzowaną oliwę bez gałązek bazylii i czosnku, wymieszaj i dodaj ½ łyżeczki oregano. Dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

W czasie przygotowywania sosu, ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzając pozostaw ¼ szklanki wody po gotującym się makaronie.

Makaron przełóż do garnka, w którym się gotował. Dodaj przygotowany sos pomidorowy i pozostawioną wodę, wymieszaj. Ustaw dużą moc palnika i gotuj nie mieszając przez 15 sekund. Dodaj starty parmezan i wymieszaj dokładnie. Zmniejsz ogień i dodaj solidną łyżkę masła, mieszaj aż się rozpuści.

Za pomocą chochli i szczypiec nałóż makaron na talerze. Owiń go wokół szczypiec opartych o wnętrze chochli, a następnie zsuń na talerz. Posyp parmezanem i bazylią. Podawaj, póki gorące!

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Pasta for Two. Al pomodoro 🍝🍅 #rozkoszny

Post udostępniony przez Michał Korkosz (@rozkoszny)

Nie bądź klucha, udostępnij! Jeśli się podoba oczywiście ♥

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

39 komentarzy

M 18 lutego, 2018 - 6:59 pm

Odnoszę wrażenie ze to już kolejny (po loksie) przepis mocno inspirowany Jadlonomią.

Reply
rozkoszny 18 lutego, 2018 - 7:12 pm

Uwielbiam przepisy Marty, ale wymienione receptury bynajmniej nie są wegańskie – masło, parmezan, a to one stanowią najważniejszy punkt, bo zagęszczają sos, który przyjemnie oblepia makaron :/

Reply
Asia 18 lutego, 2018 - 10:49 pm

Jak dla mnie to przepis jest mocno inspirowany kuchnią włoską. Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 19 lutego, 2018 - 12:10 pm

Nawet nie mocno, a całkowicie! Robię tak go odkąd wprosiłem się do kuchni w małej rodzinnej knajpce w drodze do Rzymu 😋👌

Reply
Ewe 7 kwietnia, 2022 - 7:25 pm

A ja właśnie miałam pisać, że Twoje przepisy wyróżniają się nieziemsko na tle innych wege-blogów. Są bardziej wykwintne. Pasują do dobrego wina i małej klimatycznej knajpki. Dają to wrażenie „wyjścia z domu” na obiad. Bez wychodzenia 😉 Po 30 latach polubiłam też w końcu masło. Dzięki za to 😉

Reply
Mag 20 lutego, 2018 - 8:25 pm

Fajne. Nie no pyszniuche 😊 obawiałam się tej ilości czosnku, gdyż dzieciom zaserwowalam to danie jednak trzy dokladki rozwialy me wątpliwości 😊😁

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2018 - 10:03 am

dzieci to najbardziej wybredni krytycy, czuję się zaszczycony 😀

Reply
rozkoszny 21 lutego, 2018 - 10:04 am

od @aelirrenn: opróżniony przeze mnie i ukochanego, podjadł mi!

Reply
Ola 21 marca, 2018 - 1:23 pm

To jest najlepszy makaron z sosem pomidorowym, jaki kiedykolwiek zrobiłam! Dziękuję!

Reply
rozkoszny 21 marca, 2018 - 1:24 pm

Bardzo miło mi słyszeć 😊

Reply
Aniaas 27 kwietnia, 2018 - 9:52 am

Mniam! właśnie zajadam. Dodałam makaron penne bo tylko taki miałam ale jest super:) coś czuję że córcia jak wstanie z drzemki też się zasmakuje:)

Reply
rozkoszny 27 kwietnia, 2018 - 10:00 am

Bardzo się cieszę! Dzieciaki uwielbiają makaron w sosie pomidorowym, więc na pewno 😊

Reply
Izabella 6 maja, 2019 - 12:25 pm

Uwielbiam makarony. Spróbujcie sobie zamiast zwykłej passaty dodać sosu krasnodarskiego z Tomatów, zupełnie inny smak. 🙂

Reply
rozkoszny 6 maja, 2019 - 12:26 pm

Dzięki!

Reply
Karolina 21 października, 2019 - 12:20 pm

Zrobiłam ze świeżych pomidorów. Najlepszy makaron w mojej kuchennej karierze! Chapeaus bas 🙂

Reply
rozkoszny 27 października, 2019 - 11:59 am

Rumienię się na kolory pomidorowe!

Reply
Paulina 4 listopada, 2019 - 8:42 pm

Najpyszniejszy ! Moje dzieci , mąż i oczywiście. Ja jesteśmy zachwyceni ! 😀 i tylko słyszę „mamo, ja chce jesce ! „
Polecam każdemu 🙂

Reply
rozkoszny 4 listopada, 2019 - 9:04 pm

Pozdrowienia dla całej rodziny! 😀

Reply
Magda Januszewska 14 kwietnia, 2020 - 2:00 pm

Zrobiony dziś na obiad. Przy naszym stole 2 dorosłych i 3 dzieci, więc robiłam podwójną ilość. Pyszny, na pewno będę wracała do tego przepisu.

Reply
rozkoszny 14 kwietnia, 2020 - 2:11 pm

Cieszę się! 🙂

Reply
Ida 19 kwietnia, 2020 - 12:32 pm

jakiej marki puszki z pomidorami polecasz?

Reply
rozkoszny 20 kwietnia, 2020 - 12:33 pm

Mutti i Cirio

Reply
Daria 7 lipca, 2020 - 4:59 pm

Ten makaron to poezja smaku… Użyłam świeżych pomidorów (4 sztuki) i suszonej bazylii zamiast świeżej, ale smak nie do opisania… Najlepszy makaron jaki udało mi się kiedykolwiek zrobić. Będę wracać do tego przepisu 😋

Reply
rozkoszny 7 lipca, 2020 - 5:10 pm

Bardzo się cieszę!

Reply
Patka 28 sierpnia, 2020 - 10:53 pm

Wlasnie zrobiłam, mega mega mega pyszka! Dodałam dodatkowo papryczkę chilli do pomidorów i ten kwaśno-słono-słodko-pikantny mix w ustach to jakaś niemożliwa do opisania mieszanka ❤️❤️❤️

Reply
rozkoszny 29 sierpnia, 2020 - 4:51 pm

bardzo się cieszę 😊

Reply
P. 27 listopada, 2020 - 1:30 pm

Wow! Pomimo sporych modyfikacji spowodowanych brakami w lodówce (suszona bazylia, olej słonecznikowy z zalewy z suszonych pomidorów, pełnoziarniste penne i ser żółty), wyszła pyszna bomba smakowa! Z pewnością oryginalna wersja jest jeszcze lepsza. Idealny przepis na szybki i smaczny obiad 🙂 dzięki 🙂

Reply
rozkoszny 27 listopada, 2020 - 4:08 pm

a więc jeszcze do powtórzenia z wersji oryginalnej!

Reply
Basi 24 marca, 2021 - 4:22 pm

Najlepszy makaron z sosem pomidorowym ever! Chłopakowi dodałam też na koniec usmażone na oliwie mięso mielone wołowe jak w bolognese i też super się skomponowało. Przepychota! Dziękuję za ten przepis <3

Reply
rozkoszny 24 marca, 2021 - 4:44 pm

<333

Reply
Ola 3 maja, 2021 - 5:26 pm

Świetny przepis, robi się go chwile a efekt powala na kolana!

Reply
Anna Sienko 6 września, 2021 - 8:53 am

Kolejny świetny przepis. Był szybki w wykonaniu i bardzooo smaczny 🙂

Reply
rozkoszny 7 września, 2021 - 3:37 pm

uwielbiam do niego wracać!

Reply
Basia 18 września, 2021 - 6:51 pm

Najlepszy przepis na makaron.Michał to król makaronu.

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:22 pm

<3

Reply
Kasia 23 września, 2021 - 9:02 pm

Mniam!!! Masło robi robotę 😊

Reply
rozkoszny 28 września, 2021 - 2:16 pm

niech żyje masełko!

Reply
Kaja 6 listopada, 2021 - 10:17 am

Uwielbiam ten makaron, na wakacjach w Toskanii z widokiem na cyprysy smakowal najlepiej, wszyscy byli zachwyceni! Dzieki za tak swietny przepis! ❤ A tak z kulinarnej ciekawosci, dlaczego te 15 sekund gotowania bez mieszania? Za kazdym razem to robie, ale ciekawi mnie dlaczego!

Reply
Paulina 26 stycznia, 2024 - 3:14 pm

Świetny przepis, wypróbowany wczoraj. Dziękuję! Niestety nie miałam pomidorów w puszcze i parmezanu. Użyłam więc koncentratu pomidorowego i twarożka półtustego. Wyszło przepyszne. Masełko z czosnkiem zrobiło robotę.

Reply

Leave a Comment