Kiedy się pieką, w domu unosi się tajemniczy zapach karmelizowanych śliwek i masła wymieszanego z anyżem. Potem już tylko rozpływają się w ustach swoją kruchością.
Po sukcesie maślanych ciasteczek z czekoladą i solą, przyszedł czas na ich następne wydanie, tym razem bardziej świąteczne. Bo pachnąco anyżem, goździkami i kardamonem, które swym zapachem łączą się z miodem i masłem. To jedne z tych ciastek, które jemy wylegując się leniwe w łóżku do południa z książką, zakruszając tym samym pościel maślanymi okruszkami. Można też je schować do pudełka, robiąc konkurencję dla pierniczków i wyciągnąć, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Będą zachwyceni, zobaczycie.
Maślano-miodowe ciasteczka z suszonymi śliwkami:
około 24 ciasteczka
250 g masła, miękkiego
100 g miodu
100 g białego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
380 g mąki pszennej
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki mielonego anyżu
½ łyżeczki mielonych goździków
¼ łyżeczki soli
100 g suszonych śliwek albo/i moreli, posiekanych
50 g orzechów włoskich, posiekanych
białko, zmiksowane blendrem na pianę
cukier
Utrzyj masło z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodaj wanilię. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kardamon, mielony anyż i goździki. Dodaj suche składniki do masła i wymiesza, w połowie mieszania dodaj posiekane śliwki.
Masę podziel na dwie części i każdą połóż na kawałku foli spożywczej. Za pomocą foli zroluj ciasto w rulon o długości około 30 cm. Włóż go do zamrażarki na 20 minut lub do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Każdy rulon ciasta posmaruj zblendowanym na pianę białkiem, obtocz/posyp cukrem. Ciasto pokrój na plasterki o grubości około 1 cm. Rozłóż je na blaszce lub dwóch (nie urosną za bardzo, więc mogą być dość blisko siebie). Piecz przez około 12 minut, aż delikatne się zarumienią (środek ma być wciąż miękki i dość blady). Wystudź na blaszce.
Porady:
Nie masz mielonych goździków i anyżu? Zmiel je sam w młynku do kawy! Ewentualnie można zastąpić przyprawą korzenną.
Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki, smacznego i do zobaczenia!
Wasz,
Rozkoszny
z mąką pszenna pełnoziarnistą i brązowym cukrem też wyjdą?
też wyjdą! będą bardziej orzechowo-karmelowe 🙂
Piekarnik ustawić na termoobieg?
Nie, nigdy nie piekę na termoobiegu
To jak najlepiej? Bo szczerze jestem trochę nowicjuszem 🙂
Zawsze bez 😊