Młode ziemniaki z ogórkami małosolnymi, oliwnym majonezem i kolendrą

To przepis o kontrastach. O zimny i gorącym, o chrupiącym i aksamitnym. Nic tak nie pobudza kubków smakowych jak przeciwległe doznania, a ta “sałatka” jest najlepszym tego przykładem.

Wyobraź sobie plastry młodych ziemniaków, delikatnych i aksamitnych, jeszcze parujących, bo wyjętych wprost z wody, tuż obok dobrze schłodzonych ogórków małosolnych, które przy pierwszym kęsie zaznaczają swoją odmienność – chrupkość, soczystość i rześkość. To wszystko spaja kleks oliwnego majonezu, smak kolendry i szczypta wędzonej papryki. Czy nie jest to cudowne?

Próbując tę sałatkę uświadamiam sobie, jak niewiele potrzeba do ugotowania czegoś niezwykle pysznego. Wystarczają sezonowe składniki, doskonałe w swojej prostocie, kilka sprytnych ruchów jak je zestawić i już. Na talerzu lato, świeżość i sielskość.

Młode ziemniaki z ogórkami małosolnymi, oliwnym majonezem i kolendrą 1

Młode ziemniaki z ogórkami małosolnymi, oliwnym majonezem i kolendrą
2 – 4 porcje
Oliwny majonez
1 jajko “zerówka”
1 żółtko “zerówka”
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka soku z cytryny
¾ szklanki (160 ml) oleju rzepakowego
¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek extra virgin
sól

Sałatka
8 – 10 dużych młodych ziemniaków (okolo 800 g)
6 ogórków małosolnych, pokrojonych na plasterki
¼ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki wędzonej papryki
świeżo mielony czarny pieprz
świeża kolendra
oliwa z oliwek extra virgin

1. Przygotuj majonez. Wszystkie składniki włóż do słoika średniej wielkości, w którym zmieści się końcówka do blendera ręcznego. Włóż ją do samego spodu słoika. Uruchom blender, miksując w tym samym miejscu przez kilka sekund. Powinieneś w tym momencie zobaczyć powstającą jasnożółtą emulsję.

2. Kontynuuj blendowanie, podnosząc końcówkę blendera ku górze słoika. Blenduj do momentu uzyskanie pełnej emulsji – czyli majonezu. Jeśli wyszedł za rzadki, dodaj więcej oliwy lub oleju, zblenduj ponownie. Dopraw solą.

3. Obierz ziemniaki, ugotuj je w solidnie osolonym wrzątku, 20 – 30 minut. Pokrój na grube plasterki.

4. Wymieszaj 4 łyżki majonezu ze słodką papryką. Rozsmaruj go na talerzach (lub półmisku). Ułóż na nim plasterki ziemniaków i ogórków. Posyp wędzoną papryką i świeżą kolendrą, dopraw pieprzem. Skrop oliwą, podawaj, póki ziemniaki są gorące, ale nawet jeśli wystygną, to danie będzie smakować wyśmienicie. Ciepłe, zimne, hipnotyzujące.

Rady/porady
1. Jeśli już nie można inaczej, to sięgnij po dobry majonez ze sklepu.
2. Nie lubisz kolendry? Spróbuj z natką pietruszki lub bazylią.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, i oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco z wszystkimi smakołykami, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Młode ziemniaki z ogórkami małosolnymi, oliwnym majonezem i kolendrą 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment