Omlet ze szparagami, camembertem i miętą

Chrupiące, soczyste szparagi, wilgotny omlet, ciągnący się camembert i orzeźwiająca mięta. Co czujesz?

Omlet/frittata to awaryjny posiłek, żeby nie powiedzieć “śmietnik” dla niewykorzystanych produktów, ale coś w tym jest, bo czego bym do niego nie wrzucił, to zawsze przeżywam rozkosze. Prawdziwy sposób na niemarnowanie żywności – #zerowate. Tym razem pozostało mi pół pęczka szparagów i trochę camemberta, a to, co z tego wyczarowałem przerosło moje najśmielsze oczekiwania…

Omlet ze szparagami, camembertem i miętą 1

Omlet ze szparagami, camembertem i miętą:
½ pęczka zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
3-4 jajka “zerówki”
50 g sera pleśniowego camembert (2-3 paski), porwanego na mniejsze kawałki
świeża mięta
świeżo mielony pieprz, sól

Odłam twarde końce szparagów: złap szparaga obiema rękami i przełam w miejscu, które podyktuje szparag, umyj. Jeśli szparagi są grube, przekrój je na pół.

Rozbełtaj jajka w miseczce wraz z solą, pieprzem i posiekanymi kilkoma listkami mięty.

Rozgrzej oliwę na patelni o średnicy 18-20 cm, czosnek pokrój na plasterki. Wrzuć szparagi smaż je około minuty, aż lekko się zarumienią. Dodaj łyżeczkę masła wraz z czosnkiem i smaż 15 sekund. Zalej jajkami, ułóż camembert, zmniejsz ogień na mały i smaż pod przykryciem około 5 minuty, aż jajka niemal całkowice się zetną (na talerzu ten proces wciąż będzie trwać), a ser roztopi. Podawaj ze świeżą miętą i kawałkiem świeżego pieczywa.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Omlet ze szparagami, camembertem i miętą 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

1 comment

Justyna 7 maja, 2018 - 11:56 am

Ciekawy pomysł z dodaniem mięty. Muszę spróbować.

Reply

Leave a Comment