Pizza ze szparagami, kwiatami cukinii i ricottą

Chrupiąca, cienka pizza ze sporą ilością sosu z ricotty pachnącego rozmarynem. A w nim zatopione szparagi i kwiaty cukinii. Chyba muszę zlecić podwójną porcję.

Lubię domowe robienie pizzy za: po pierwsze dobrowolność w doborze składników i możliwość eksperymentów; po drugie jej chrupkość! Nie jestem w obozie neapolitańskim*. O nie! Ja nie z tych, co lubią jak im składniki z pizzy zjeżdżają. A nawet nie w tym rzecz, po prostu lubię podpłomyki w stylu rzymskim, które chrupią. Taka jest ta pizza, mocno chrupiąca.

Inną kwestią jest jej wierzch. Tym razem nie użyłem sosu pomidorowego, a z ricotty, który idealnie pasuje do kwiatów cukinii, jaki i szparagów. Jeśli nie możecie dostać kwiatów cukinii (zapytajcie w lokalnym warzywniaku, czy wam nie zamówią), to sięgnijcie po młodą cukinię – też będzie pysznie.

*co nie znaczy, że czasami nie ma na nią ochoty

Pizza ze szparagami, kwiatami cukinii i ricottą 1

Pizza ze szparagami, kwiatami cukinii i ricottą:
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki, najlepiej chlebowej
1 ¼ łyżeczki drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
½ szklanki wody
1 łyżeczka oliwy

Wierzch:
200 g ricotty
2 łyżki kwaśnej śmietany
¼ szklanki startego parmezanu
1 łyżka posiekanego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego
5 szparagów grubszych lub 10 cienkich
4-5 kwiaty cukinii (można zastąpić cukinią, najlepiej młodą)
oliwa z oliwek
mozzarella (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz, sól morska

Suche składniki ciasta na pizzę wymieszaj, dolej wodę i oliwę. Wymieszaj i zacznij wyrabiać – najłatwiej robotem kuchennym. Wyrabiaj przez 6 minut, przełóż do naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2h do wyrośnięcia.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni (lub więcej, jeśli jest to możliwe).

Ricottę, śmietanę, parmezan i rozmaryn wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem. Grube szparagi przekrój na pół. Kwiaty cukinii także przekrój na pół i wyjmij pręciki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia obsypanym mąką kukurydzianą lub (lepiej) naoliw ją. Ciasto rozciągnij na blaszce. Najłatwiej to zrobić naoliwionymi palcami.

Rozsmaruj przygotowany sos z ricotty, wyłóż szparagi oraz kwiaty cukinii. Skrop oliwą, dopraw solą oraz pieprzem. Piecz przez 20-25 minut, aż spód pizzy się zarumieni.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego! Opcja komentarzy i udostępniania na dole strony.

Wasz,
Rozkoszny

Pizza ze szparagami, kwiatami cukinii i ricottą 2 Pizza ze szparagami, kwiatami cukinii i ricottą 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment