PnŚ: Galettes z jabłkami i kremem z orzechów laskowych

“Rzadko mi się zdarza ekscytować, ale tym razem… Myślę, że na liście najlepszych rzeczy do żarcia, które pojawiły się w Pytaniu na Śniadanie, to od teraz zajmuje numer jeden!” – Tomek Kammel o rozkosznych galettes z jabłkami. O listkującym się cieście kruchym z orzechowym kremem laskowym, który rozpływa się w ustach, z kwaśnymi plasterkami jabłek i cynamonowym solonym karmelem. Spraw rozkosz sobie i innym!

A wideo z programu, znajdziecie tutaj.

Będzie mi bardzo miło, jeśli zrobicie zdjęcie swoim galettes, wrzucicie na Insta lub Facebooka i oznaczcie #rozkoszny, aby mógł zobaczyć wasze cuda. Do zobaczenia i smacznego!

PnŚ: Galettes z jabłkami i kremem z orzechów laskowych 1

Galettes z jabłkami i kremem z orzechów laskowych:
6 porcji
Ciasto:
150 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
120 g serka kremowego typu philadelphia
100 g masła, zimnego

Krem orzechowy:
100 g orzechów laskowych
75 g cukru
75 g masła
2 łyżeczki mąki
1 jajko “zerówka”
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli

3 soczyste i twarde jabłka np. ligole
jajko + 1 łyżka mleka
cukier trzcinowy
kwaśna śmietana 30% (creme fraiche) lub lody waniliowe
cynamonowy karmel (przepis poniżej)

Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski blendera stacjonarnego z ostrzem i połącz. Ewentualnie podsyp mąką. Możesz też to zrobić robotem kuchennym, mikserem lub ręcznie. Włóż do lodówki na 2h lub 20 min do zamrażarki, jeśli Ci się śpieszy.

Orzechy upraż na patelni, ostudź i pozbądź się skórki pocierając orzechy między palcami. Nie musisz tego robić bardzo dokładnie. Orzechy rozdrobnij na pył w malakserze. Dodaj masło, cynamon i jajka, zmiksuj do połączenia. Odstaw na 15 minut. Międzyczasie obierz jabłka, przekrój na pół, pozbądź się niejadalnych części i pokrój na plasterki nie naruszając formy owocu.

Ciasto obsyp mąką z dwóch stron i rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru na dysk o średnicy około 30 cm. Wytnij 6 dysków na galettes, mając na uwadze, że boki będą zagięte do środka. Na każdą galette składa się łyżka kremu owocowego i połówka pokrojonego jabłka. Zagnij boki, tak aby nachodziły na owoc. Wstaw galettes na 20 min do lodówki. Międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

Roztrzep jajko z łyżką mleka i posmaruj boki galettes, obsyp je cukrem trzcinowym. Piecz około 20 – 25 minut. Brzegi i spód ciastek mają być wypieczone na złoto. Jeśli w czasie pieczenia boki zaczną się odklejać w skutek zbyt małego zmrożenia przed pieczeniem, popraw je łyżką, tak aby wróciły na swoje miejsce. Podawaj z lodami waniliowymi, kwaśną śmietaną i cynamonowym solonym karmelem.

PnŚ: Galettes z jabłkami i kremem z orzechów laskowych 2

Cynamonowy solony karmel:
150 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
40 g płynnego miodu lub syropu klonowego
40 g masła
½ łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Wsyp połowę cukru do rondla i wlej 2 – 3 łyżki wody (do zwilgotnienia całego cukru). Postaw na dużym lub średnim ogniu i zostaw, aż się roztopi. Nie mieszaj, tylko delikatnie poruszaj rondlem, jeśli będzie to konieczne.

Kiedy karmel nabierze ciemnorudego odcieniu, zdejmij rondel z ognia i dodaj resztę składników. Uważaj, żeby nie nachylać się nad rondlem, bo karmel intensywnie paruje i bulgocze. Zakręć rondlem i zmniejsz ogień do średniej temperatury, Gotuj 3 – 4 minut lub do temperatury 120 stopni. Zdejmij z ognia i zostaw na parę minut do ostygnięcia, zanim przelejesz do szklanego słoika.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

PnŚ: Galettes z jabłkami i kremem z orzechów laskowych 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

Magda 29 października, 2017 - 8:31 am

Zakochałam się jak pan Kammel i pani Rogalska. MISTRZOSTWO

Reply
rozkoszny 29 października, 2017 - 8:32 am

dziękuję za miłe słowa <3

Reply
Alex 29 października, 2017 - 6:34 pm

Pycha, pycha, pycha 🙂

Reply
rozkoszny 29 października, 2017 - 6:51 pm

super, że smakowało 🙂

Reply
Sałatka z jabłkiem, burakiem i dressingiem orzechowym 4 lutego, 2018 - 10:24 pm

[…] Halejcio, musiałem zaganiać ją do ich obierania i krojenia, bo miałem na głowie jeszcze galettes z jabłkiem, kanapki z kaczką oraz oczywiście stres i tylko brakowało mi do tego taplania się w buraczanym […]

Reply

Leave a Comment