Po prostu ciasto z rabarbarem

To ciasto o rabarbarze, jego cierpkości, która tak finezyjnie kokietuje ze słodyczą masy lekko pachnącej gorzkim grejpfrutem i cukrową skorupką, tworzącą się na lepkich owocowych sokach. Upchnij go jak najwięcej, sezon jest za krótki.

Wprost zaprojektowane dla leniuchów posiadających tylko kilka niezbędnych sprzętów w kuchni i dla owocolubnych, którzy zawsze dodają do ciasta zbyt dużo truskawek, balansując z groźbą zakalca. Ciasto nie wymaga miksera albo wręcz wymaga jego brak. Zbytnie napowietrzenie jajek z cukrem rozluźniłoby masę, w której zatonąłby rabarbar zamiast dumnie unosić się na powierzchni.

Weź kawałek albo dwa, bo tak smakuje wiosna.

Po prostu ciasto z rabarbarem 1

Po prostu ciasto z rabarbarem
tortownica 23 cm
1 ½ szklanki (190 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 jajka
2 żółtka
1 ⅓ szklanki (280 g) cukru
80 g masła, roztopionego i całkowicie ostudzonego
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka skórki z grejpfruta
2 łyżki aperolu
5 – 6 lasek rabarbaru (około 400 g)

1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp mąką.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, odstaw. We większej misce ubij trzepaczką (albo bardzo krótko mikserem) jajka, żółtka i cukier, tylko do połączenia. Wmieszaj roztopione masło, śmietanę, skórkę z grejpfruta i aperol. Dodaj przygotowaną mąkę. Masę przełóż do tortownicy.

3. Rabarbar przytnij wedle uznania i fantazji, ale zachowując większe kawałki (mniejsze mogą się zapaść), wyłóż nim ciasto. Odstaw na 20 minut, aby odrobinę stężało. Obficie posyp wierzch cukrem. Piecz prze 50 – 60 minut, do prawie suchego patyczka.

4. Odstaw ciasto jeszcze na 10 minut przed wyjęciem z formy. Możesz polać je miodem i koniecznie podaj z odrobiną lodów waniliowych.

Rady/porady
1. To ciasto jest wprost stworzone dla leniuchów, zbyt długie miksowanie jajek spowoduje zbytnie napowietrzenie ich, co zaskutkuje delikatniejszym ciastem i wchłonięciem rabarbaru w masę – a tego nie chcemy. Mieszaj je jedynie do połączenie, najlepiej trzepaczką, a jeśli mikserem to maksymalnie 30 sekund.
2. Rabarbar jest tutaj gwiazdą. Przyłóż się, aby wcisnąć go jak najwięcej (i zrobić to ładnie). Jego kwaśny smak jest idealnym kontrastem dla słodkiego ciasta. Jeśli nie posiadasz aperolu, zamień go na rum lub ekstrakt waniliowy.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Po prostu ciasto z rabarbarem 2 Po prostu ciasto z rabarbarem 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

5 komentarzy

Patka 1 maja, 2019 - 6:33 pm

Coś zamiast aperolu? 😉

Reply
rozkoszny 1 maja, 2019 - 6:34 pm

Rum, ekstrakt waniliowy? Co Ty na to?

Reply
Patka 4 maja, 2019 - 6:53 am

Spróbuje z ekstraktem 😁

Reply
M 2 maja, 2019 - 8:27 pm

A inne owoce(truskawki , jagody) mogą być?

Reply
rozkoszny 2 maja, 2019 - 8:30 pm

Tak, ale proszę zmniejszyć ilość cukru ✨

Reply

Leave a Comment