Prosty chlebek bananowy

Wilgotny, delikatny chlebek pachnący słodko bananami i cynamonem, z chrupiącymi orzechami dla kontrastu i czekoladą, która długo rozpuszcza się w ustach.

Przepis na jedną rękę, bez miksera. Wystarczy widelcem rozgnieść przejrzałe banany*, dodać jajka, masło, śmietanę, mąkę i trochę cukru. Jedno za drugim, niechlujnie mieszając, ledwo do połączenia. Bam do keksówki i już w piecu. W sumie najtrudniejsza jest końcówka pieczenia, kiedy zapach bananów unosi się w całym mieszkaniu, drażniąc nozdrza każdego domownika.

Na blogu jest już jeden przepis na chlebek bananowy, dopracowany pod każdym względem. Ale jednak częściej mam ochotę na coś ekspresowego, zrobionego w jednej misce i wymieszanego jednym widelcem. Taki właśnie jest ten przepis.

Moim trikiem jest kwaśna śmietana (lub jogurt albo najlepiej mascarpone, jak w przepisie  z linku wyże), która nadaje wyjątkowej puszystości. Reszta już należy do waszej wyobraźni. Mniej lub więcej cukru? Jak lubisz. Z orzechami i gorzką czekoladą? Na pewno warto. Masło w wersji palonej, pachnącej orzechami? Dlaczego nie. Z cynamonem? Ten bardzo lubi banana. I tak dalej, możliwości jest wiele. Przepis składam w Wasze ręce i mam nadzieję, że dobrze go wykorzystacie.

PS Zgrillowany chlebek bananowy z odrobiną masła potrafi zdziałać cuda. Tak tylko mówię.

Prosty chlebek bananowy 1

Prosty chlebek bananowy:
keksówka 10 cm x 20 cm
1 3/4 szklanki (220 g) mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
½ szklanki (100 g) cukru brązowego
⅓ szklanki (80 g) kwaśnej śmietany lub jogurtu
100 g masła, roztopionego i przestudzonego choć trochę
2 jajka od szczęśliwej kury
3 – 4 banany, bardzo dojrzałe*

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub/i gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
1 banan na wierzch (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, a klasyczną keksówkę 10 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj w misce. Banany rozgnieć widelcem we większej misce, dodaj jajka, roztrzepując je z bananem. Następnie wlej masło, śmietanę i cukier, dokładnie wszystko połącz. Wsyp suche składniki i wymieszaj widelcem tylko do połączenia. Jeśli dodajesz czekoladę lub orzechy (co bardzo rekomenduję), to na to moment jest teraz.

Ciasto przełożyć do keksówki. Jeśli masz jeszcze jednego banana, przekrój go wpół i wciśnij w ciasto, obsyp brązowym cukrem i kawałkami czekolady. Będzie wyglądać zjawiskowo, bynajmniej nie jak po prostu “chlebek”. Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i studź w formie jeszcze przez 10 – 15 minut. Zjedz póki ciepły albo zgrillowany z kawałkiem masła i kubkiem zimnego mleka.

*Nie masz dojrzałych bananów? Włóż je na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i wystudź. Zyskają pożądaną słodycz.

Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Prosty chlebek bananowy 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

45 komentarzy

Sylwia 28 października, 2018 - 7:50 pm

Może byc orkiszowa?

Reply
rozkoszny 28 października, 2018 - 7:51 pm

tak, ale jasna – na pełnoziarnistej będzie za ciężki

Reply
Agata 29 października, 2018 - 11:31 am

uwielbiam przepisy, które uwzględniają składniki których nie muszę szukać w dwudziestu sklepach, bo mam wszystko w domu <3 a chlebek będzie robił się w środę ;D

Reply
rozkoszny 29 października, 2018 - 7:14 pm

trochę takich przepisów tutaj jest 😀

Reply
Mag 4 listopada, 2018 - 7:07 pm

Chyba lepszy od pierwszego. Dzisiejszy już jest wspomnieniem. Mnie tradycyjnie najlepiej smakuje z dżemem, no ale w końcu to chlebek😉

Reply
rozkoszny 4 listopada, 2018 - 7:51 pm

Ja też lubię z dżemem… i masłem!

Reply
Cytrusowe ciasto maślane – quatre-quart 17 stycznia, 2019 - 4:47 pm

[…] ma opinię najprostszego ciasta świata (polemizowałbym, wystawiając w te szranki mój prosty chlebek bananowy). W każdym razie, dzieci we Francji swoją przygodę kulinarną zaczynają właśnie od niego. Na […]

Reply
Zuzia 4 lutego, 2019 - 4:37 pm

Koniec wymówek, w najbliższym czasie upiekę chlebek dla siebie i bliskich, jako że moja wiedza jest ograniczona wolę dopytać jakiego jogurtu najlepiej użyć? i czy chlebek jest mokry?

Reply
rozkoszny 4 lutego, 2019 - 4:54 pm

Koniec wymówek, chlebek jest wilgotny! Najlepiej kwaśnej śmietany 18% ale jogurt grecki lub inny pełnotłusty też się nada 🍴

Reply
apsikk 28 lutego, 2019 - 11:22 am

Latwo sie go przygotowuje i bardzo szybko zjada 😉 Wspolpracownicy zachwyceni 🙂
Pozdrawiam

Reply
rozkoszny 28 lutego, 2019 - 1:36 pm

miód na moje serce 😀

Reply
daga 20 marca, 2019 - 6:53 pm

pyszny! rozkoszny! 🙂 50g cukru., ale dla mnie i tak słodki wystarczająco 🙂
Jak go przechowywać?
Pozdrawiam! 🙂

Reply
rozkoszny 20 marca, 2019 - 6:55 pm

Najlepiej owinąć folią przechowywać w temperaturze pokojowej 🙂
Pozdrawiam!

Reply
patrycja 26 marca, 2019 - 8:58 am

Czy banany mają być na idealnie gladką masę? np blenderem? czy zostawić kawałeczki banana? 😀 i czy moge zrobić mase, pójść do pracy i zostawić ją na kilka godzin w lodowce i dopiero po powrocie upiec? 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2019 - 9:03 am

To ciasto dla leniuchów – nierozgniecione kawałki bananów mile widziane!
Proszę przygotować suchą i mokrą masę, ale trzymać ją w temperaturze pokojowej (max. 8 h). Po powrocie z pracy tylko połączyć i do keksówki. Pozdrawiam!

Reply
Patrycja 26 marca, 2019 - 10:19 am

Dziękuje za szybka odpowiedz !

Reply
Kasia 4 kwietnia, 2019 - 3:25 pm

Bez śmietany i bez mleka, bo nie używam, ale za to z łyżką oleju i mąką żytnią. Nie wiem, czy taki miał byc ale wyszedł juz nie pierwszy raz super

Reply
rozkoszny 13 kwietnia, 2019 - 2:52 pm

jak pysznie wyszło to najważniejsze!

Reply
rzeszowianka:) 14 kwietnia, 2019 - 11:15 pm

Dzień dobry!
Czy to ciasto nadaje się na babeczki?
Chlebek jest prze-pysz-ny! 😊 Nie wyobrażam sobie Wielkanocnych babeczek o innym smaku 🙈
Pozdrowienia serdeczne! oraz wielkie podziękowania za mnóstwo pyszności, inspiracji i TAAAKIE wrażenia estetyczne 👏 😊

Reply
rozkoszny 15 kwietnia, 2019 - 6:24 am

Dzień dobry, oczywiście można upiec w formie babeczek! 😋
Bardzo dziękuję 🙌

Reply
Maria 20 maja, 2019 - 2:12 pm

Dzień dobry 🙂 Ile proszku do pieczenia powinnam dać, jeżeli nie mam sody oczyszczonej? Czy ciasto będzie się czymś różniło? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam! 🙂

Reply
rozkoszny 20 maja, 2019 - 2:43 pm

Proszę po prostu zastąpić sodę proszkiem do pieczenia. Ciasto trochę inaczej wyrośnie, ale będzie okej 🙌

Reply
Maria 23 maja, 2019 - 6:16 pm

Rzeczywiście ciasto wyrosło 😉 Zaraz wyjmuję z piekarnika, zapach jest przecudowny! Stawiam pierwsze kroki w pieczeniu, zamiast czekolady dosypałam posiekanych drobno migdałów i zwiększyłam ilość bananów. Nie mogę się doczekać efektu 🙂 Bardzo bardzo dziekuję za tak proste przepisy – bez miksera i bez wszelakich kuchennych udogodnień 🙂

Reply
rozkoszny 23 maja, 2019 - 6:22 pm

Smacznego! Pamiętaj, że nie można też przesadzić z ilością bananów, bo wyjdzie zakalec! Z seri „bez miksera” polecam także ciasto z rabarbarem 🙂 http://rozkoszny.pl/po-prostu-ciasto-z-rabarbarem/

Reply
Maria 2 marca, 2020 - 3:40 pm

Donoszę, że od pierwszego razu robię co tydzień, z podwójnej ilości składników. Ostatnio nie dosładzam, jedynie posypuję wierzch cukrem brązowym. Ciasto jest fenomenalne, używam pół na pół mąki razowej orkiszowej i razowej żytniej i jest cudowne, ciemne, delikatne i smakuje jak piernik, dzięki Twojej ostatniej kombinacji przypraw imbir-kolendra-pieprz. Z rodzynkami! ❤

rozkoszny 2 marca, 2020 - 6:07 pm

niech żyje banan! <3
a próbowałaś placuszków bananowych? nowy przepis

Tomek 8 września, 2019 - 8:42 am

Przepis to cudo. I wyjaśniając wątpliwości – wcale tak szybko nie twardnieje. Kolejnego dnia do pracy był w sam raz (choć nie tak smaczny jak na ciepło) 😀

Reply
rozkoszny 8 września, 2019 - 8:48 am

Ja polecam jeszcze testowanie lub podsmażane na maśle – jest równie dobry jak tuż po upieczeniu 🤭

Reply
Małgosia P. 18 listopada, 2019 - 12:26 am

Genialny w swojej prostocie i w smaku.
Użyłam mąki orkiszowej i erytrytolu zamiast cukru, wyszedł przepyszny!
Dziękuję za wspaniały przepis.
Pozdrawiam serdecznie,
Małgosia P.

Reply
rozkoszny 18 listopada, 2019 - 8:07 am

Polecam się 😊

Reply
Magdalena 24 listopada, 2019 - 12:56 pm

A u mnie w środku zakalec 🙁 Ale boki i góra upieczone i zjedzone, smak – nieziemski. Mimo porażki podejmę kolejną próbę a jak trzeba będzie to jeszcze kolejną aż w końcu wyjdzie!
Pozdrawiam!

Reply
rozkoszny 24 listopada, 2019 - 1:46 pm

Następnym razem przypilnuj, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i dobrze odmierzone 🙌

Reply
Magdalena 26 listopada, 2019 - 5:08 pm

I tu mnie masz! Masło było gorące a jajka zimne (oczywiście nie miałam cierpliwości czekać). Następnym razem będę tego pilnować 🙂

Reply
Najdelikatniejsze placuszki bananowe z maślano-cynamonowym miodem - Rozkoszny 26 lutego, 2020 - 9:48 am

[…] z największych hitów bloga jest prosty chlebek bananowy, te placuszki są jego odpowiednikiem: lekkie, puszyste, wilgotne, no i oczywiście banalnie […]

Reply
Justyna 15 marca, 2020 - 11:09 am

z braku śmietany i masła dodałam jogurt i olej – wyszedł najlepszy chlebek bananowy jaki kiedykolwiek zrobiłam 🙂 kolejny przepis, którego efekt zaskoczył pozytywnie 🙂 super <3

Reply
Moncia 15 marca, 2020 - 7:42 pm

A co jeśli nie mam śmietany? Piszecie ze olej, a jeśli olej to w jakich ilościach?

Reply
rozkoszny 15 marca, 2020 - 11:18 pm

Z masłem jest znacznie smaczniejszy

Reply
Joanna 22 marca, 2020 - 3:01 pm

Czy jest szansa że wyjdzie z mąki kukurydziaej ? Pozdrawiam mam ryżową, kukurydzianą i gryczaną

Reply
rozkoszny 22 marca, 2020 - 3:40 pm

Z samej nie, jest zbyt skrobiowa. Proszę wymieszać wszystkie trzy w proporcjach równych

Reply
Dominika 26 marca, 2020 - 9:58 am

Piekarnik na 180 stopni i góra/dół czy termo?

Pozdrawiam 🙂

Reply
rozkoszny 26 marca, 2020 - 11:12 am

cześć, zawsze góra-dół!

Reply
Asia 28 marca, 2020 - 5:25 pm

Absolutnie pyszny! Zamiast cukru dałam 4 łyżki miodu gryczanego, zrezygnowałam ze śmietany, a mąkę pszenną dałam pół na pół z jaglaną. Mąka jaglana to moje ostatnie odkrycie, świetnie pasuje do wypieków.

Reply
rozkoszny 28 marca, 2020 - 8:36 pm

super taka wariacja 🙂

Reply
Laura Maria 30 marca, 2020 - 4:52 pm

świetny przepis!:)

Reply
rozkoszny 30 marca, 2020 - 8:09 pm

dziękuję! 🙂

Reply

Leave a Comment