Puszysty lemon curd – krem cytrynowy

Klasyczny krem cytrynowy. Do wszystkiego: od smarowania naleśników i kanapek, przez dekorowanie bez i tart, do wyjadania wprost ze słoika.

Przygotuj się, że to będzie mniej słodki lemon curd, a przez to bardziej kwaśny i cytrusowy. Nie brakuje w nim zimnego masła, które nadaje cudownej struktury i kremowości, wręcz puszystości, więc nie ma go co żałować. Jak już robić, to bez ustępstw. Prawda?

Puszysty lemon curd - krem cytrynowy 1

Puszysty lemon curd – krem cytrynowy:
2 duże cytryny, soki i otarta skórka
120 g cukru
½ łyżeczki soli
3 duże jajka “zerówki”
120 g masła, zimnego

Jajka roztrzep z cukrem i solą w garnku z grubym dnem. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na umiarkowanym ogniu, bardzo często mieszając trzepaczką. Od momentu zagotowania (pojawienia się bąbelków) gotuj jeszcze minutę, do zgęstnienia.

Masę przełóż do pojemnika blendera i miksuj, dodając kawałek po kawałku masła. Zimne masło poprawi strukturę kremu i sprawi, że będzie bardziej aksamitne oraz puszyste. Lemon curd przełóż do słoiczka i włóż do lodówki – tam zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Najlepiej smakuje na chałce z ricottą, rozsmarowany na naleśniku lub jako nadzienie do boskiej tarty z malinami.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Puszysty lemon curd - krem cytrynowy 2

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

14 komentarzy

Hortensja 11 sierpnia, 2018 - 4:52 pm

A jak długo można go przechowywać w lodówce? 🙂

Reply
rozkoszny 11 sierpnia, 2018 - 4:58 pm

Do 2 tygodni 🙂

Reply
Tarta z kremem cytrynowym i malinami 12 sierpnia, 2018 - 6:04 pm

[…] cytrynowy: 250 g mascarpone 300 g lemon curd, z tego przepisu 2 ½ łyżeczki […]

Reply
Ada 18 sierpnia, 2018 - 5:57 pm

Wyszła czysta perfekcja… 😍

Reply
rozkoszny 18 sierpnia, 2018 - 5:59 pm

Bardzo miło mi słyszeć 😊🍴

Reply
Chałka ulubiona z instrukcją zaplatania 4 listopada, 2018 - 7:39 pm

[…] Podawaj z ulubionymi konfiturami np. jagodową z wanilią lub morelową z lawendą; kremem z białej czekolady lub kwaśnym lemon curdem. […]

Reply
Natalia 22 marca, 2019 - 6:00 pm

Słodki Jeżu, to jest przeprzyszne!

Reply
rozkoszny 25 marca, 2019 - 8:44 pm

Polecam się!

Reply
Agnieszka 17 kwietnia, 2019 - 9:06 pm

#rozkoszny nie widze odpowiedzi,a fb podpowiada, ze informujesz co i jak z tym mazurkiem..

Reply
rozkoszny 17 kwietnia, 2019 - 9:42 pm

Możesz posmarować nim mazurka, a jeszcze lepiej ubić go wcześniej z mascarpone 🙂

Reply
Agnieszka 18 kwietnia, 2019 - 6:30 am

Dzięki za pomoc!! 🙂 pomysl i przepis, wesołych świąt!

Reply
Agnieszka 18 kwietnia, 2019 - 5:20 pm

Co do mascarpone-dodaję juz po tym jak schlodze czy od razu? Ile z mascarpone moze stać w lodówce?

Reply
Magdalena 17 grudnia, 2019 - 5:00 pm

To jest okrutnie dobry przepis deprecjonujacy wszystkie lemony ktore zjadlam w zyciu. Dzieki

Reply
rozkoszny 17 grudnia, 2019 - 5:03 pm

Dzięki za dobre słowo!

Reply

Leave a Comment