Ragù z białej fasoli, suszonych pomidorów i orzechów włoskich

Małe ziarenka białej fasoli obtoczone pomidorowym sosem pachnącym rozmarynem, gdzieniegdzie z chrupiącymi orzechami oraz mięsistymi suszonymi pomidorami. Wszystko najchętniej ląduje na grzance nasączonej oliwą i natartą czosnkiem, tak że można ją słonecznie nazwać bruschettą.

Potrawa błyskawica. 15 minut po wejściu do kuchni ragù jest już gotowe, a składniki do niej użyte zawsze mam w spiżarni. Nic więc dziwnego, że tak często przyrządzam ją w swojej kuchni – zazwyczaj spontanicznie, ale zawsze smacznie. Lubię jeść takie wegańskie ragù po prostu z chlebem (niewegańsko z masłem), czasami z makaronem, a na wieczory ze znajomymi (lub filmem) przygotowuję z niego bruschetty nasączone oliwą i natarte czosnkiem, które uginają się od ilości pachnących rozmarynem fasolek w pomidorach.

Ragù z białej fasoli, suszonych pomidorów i orzechów włoskich 1

Ragù z białej fasoli, suszonych pomidorów i orzechów włoskich
3-4 porcje
1 cebula, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
½ szklanki orzechów włoskich
2 puszki białej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
10 pomidorów suszonych w oliwie ziołowej, pokrojone na plasterki
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
cukier trzcinowy
garść rukoli (opcjonalnie)

Białą fasolę odcedź, zachowując ¼ szklanki płynu.

Rozgrzej na dużej patelni 4 łyżki oliwy ziołowej ze słoiczka po suszonych pomidorach. Wrzuć cebulę, posyp szczyptą soli i cukru trzcinowego i smaż przez około 4 minut na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj orzechy włoskie, smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dorzuć 1 łyżeczkę rozmarynu i plasterki czosnku, smaż 30 sekund.

Dodaj odcedzoną fasolę i smaż przez 3 minuty, mieszając raz po raz. Wlej pomidory z puszki wraz z ¼ szklanki płynu po fasoli. Duś przez 5 minut, a następnie zdejmij pokrywkę, dodaj suszone pomidory i gotuj jeszcze kilka minut aż odparuje. Dopraw solą, pieprzem i sporą szczyptą cukru trzcinowego. Jeśli lubisz, dodaj sporą garść rukoli, wymieszaj. Podawaj ze świeżym chlebem, focaccią, wymieszane z makaronem lub na czosnkowych grzankach, jako bruschetty.

Spróbuj, zostań, obserwuj, każdy Twój komentarz, udostępnienie i zdjęcie gotowej potrawy jest niesamowitą motywacją do tworzenia nowych, pysznych rzeczy! Nasz wspólny rozkoszny hasztag: #rozkoszny. Do zobaczenia i zjedzenia. Smacznego!

Wasz,
Rozkoszny

Ragù z białej fasoli, suszonych pomidorów i orzechów włoskich 2

NIE BĄDŹ FASOLA, UDOSTĘPNIJ. JEŚLI CI SIĘ PODOBA OCZYWIŚCIE ♥

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

2 komentarze

Gajowamatka 1 marca, 2018 - 11:25 am

Bardzo smaczne, jednak chyba lepsze następnego dnia po przygotowaniu kiedy smaki są dobrze wymieszane.

Reply
rozkoszny 1 marca, 2018 - 11:49 am

To chyba cecha wszystkich potraw z fasolą, pozdrawiam 🙂

Reply

Leave a Comment