Różane cantuccini z daktylami, migdałami i nerkowcami

Jeśli miałbym wytypować moje ulubione ciasteczka to zostałby nimi cantuccini – włoskie sucharki, pełne bakalii, idealnie do popołudniowej kawy, herbaty lub wina (sic!). Jak na sucharki przystało, są lekkie, chrupiące i o długiej dacie ważności. Pięknie prezentują się w słoiku, który woła z kuchennej szafki, ale uwierz, nie potrwa to długo.

Tradycyjne cantuccini robione są z migdałami i nazywane biscotti di Prado. Kluczem do ich wykonania jest podwójne pieczenie, które zapewnia ich ciekawą chrupką strukturę i możliwość długiego leżakownia. Moja wersja nie jest ortodoksyjna, smaki przenoszą się z Florencji do Izraela. Rozkoszne cantuccini pachną pięknie kwiatami róży, między zębami chrupią maślane nerkowce i migdały, a daktyle przypominają o rozpływającej się słodyczy – wszystko w tonie bliskowschodnim. Jest niesamowicie.

Różane cantuccini z daktylami, migdałami i nerkowcami 1

Tak się składa, że to ulubione łakocie mojej przyjaciółki Sandry, która wciąż nie może opanować umiejętności tak prostej jak pieczenie sucharów. Mam nadzieję, że wraz z tym przepisem wszystko stanie się jasne i klarowne, a cantuccini nigdy więcej nie zamienią się w bezcukrowy kamień!

Różane cantuccini z daktylami, migdałami i nerkowcami 2

Różane cantuccini z daktylami, migdałami i nerkowcami
3 jaja „zerówki”
1 szklanka cukru
3 łyżki wody różanej
3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 szklanka wymieszanych nerkowców z migdałami
¾ szklanki posiekanych świeżych daktyli + 4 łyżka wody różanej i 1/2 szklanki wody

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Posiekane daktyle umieść w miseczce z wymieszaną wodą różaną z wodą. Mocz przez 30 – 60 minut. W misce utrzyj jajka z cukrem, dodaj wodę różaną. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przełóż suche składniki do mikstury jajecznej i wymieszaj do połączenia. Odcedź daktyle (płynu nie wylewaj) i wraz z posiekanymi orzechami dodaj do masy, niedbale połącz, tylko do rozprowadzenia bakali.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i obsyp mąką. Za pomocą zwilżonych dłoni uformuj bochenek o długości około 30 cm i wysokości około 3 cm. Oprósz mąką. Piecz przez 25 – 30 minut, ciasto ma się lekko zezłocić, ale po dotknięciu będzie lekko wracało do swojego wcześniejszego stanu. Wyjmij i wystudź całkowicie.

Bochenki pokrój, najlepiej za pomocą ząbkowanego noża, na plasterki o szerokości około 1 ½ cm. Ułóż na blaszce (poziomo) i piecz przez kolejne 15 – 20 minut, aż staną się chrupkie, suche i jeszcze bardziej złote. Najlepiej w połowie czasu pieczenia obróć cantuccini na drugą stronę. Wystudź ciasteczka, zapakuj do pięknego słoika, rozkoszuj się nimi w dowolnej chwili albo podaruj bliskiej osobie.

Podoba się przepis? Podaj dalej – udostępnij! Do zobaczenia i smacznego! #rozkoszny

Wasz,
Rozkoszny

Różane cantuccini z daktylami, migdałami i nerkowcami 3Różane cantuccini z daktylami, migdałami i nerkowcami 4

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

Leave a Comment