Soczewicowe placki z ogórkiem kiszonym i jogurtowym dipem z musztardą francuską

Potrzeba matką wynalazku, a zawartość spiżarni ojcem nowych receptur. Zacząłem myśleć nad przepisami z rzeczy, które każdy z nas ma w kuchennych szafkach. Na pierwszy ogień poszła zielona soczewica i ogórki kiszone, które zamieniłem w chrupiące placki o bardzo świeżym smaku (kiszonki życiem), któremu towarzyszy jogurtowy dip ze strzelającą między zębami ziarnistą musztardą francuską.

Minimalizuję wychylania nosa poza dom do maksimum. Nie będę stać w kolejkach i obkupować się jak szalony. Przeglądnąłem zawartość lodówki, a następnie spiżarni. Przetrwam epidemię koronawirusa na składnikach, które i tak kiedyś musiałby być zjedzone.

Soczewicowy eksperyment wyszedł tak dobrze, że powtórzyłem go trzy dni z rzędu. Soczewicy już brak. Placki, przez przypadek notabene wegańskie, wychodzą niesamowicie chrupiące. Aby to osiągnąć trzeba przypilnować, żeby ogórki były porządnie osuszone, a olej dobrze rozgrzany. Dalej idzie już z górki.

Soczewicowe placki z ogórkiem kiszonym i jogurtowym dipem z musztardą francuską 1

Soczewicowe placki z ogórkiem kiszonym i jogurtowym dipem z musztardą francuską
około 12 sztuk
Placki
1 szklanka (190 g) zielonej soczewicy
1 łyżeczka soli
250 g ogórków kiszonych (4 – 5 sztuki)
1 czerwona cebula, pokrojona drobno
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 pęczek natki pietruszki, poszatkowana drobno
1 łyżka majeranku
olej rzepakowy, do smażenia
sól, pieprz
wędzona papryka

Dip
1 szklanka jogurtu greckiego
2 łyżki musztardy francuskiej
¼ łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz

1. Zieloną soczewicę zalej 2 szklankami wody. Odstaw na 8 – 14 h (zabieg ten sprawi, że będzie można ją swobodnie zblendować, a także soczewica będzie lekkostrawna). Odsącz z wody. Dopraw solą i zblenduj na gęste, gładkie puree.

2. Kiszone pokrój w kostkę; wysusz jak to tylko możliwe za pomocą ręcznika papierowego. Dodaj do soczewicy wraz z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i majerankiem. Wymieszaj z dokładnie. Dopraw solą oraz pieprzem.

3. Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie. Olej ma pokrywać całą jej powierzchnię. Formuj w dłoniach kuleczkę z jednej czubatej łyżki masy. Ułóż ją na patelni, rozgnieć za pomocą łopatki do przewracania. Smaż po 3 minuty na stronę, aż się zezłoci. Powtórz z resztą ciasta, smażąc około 4 jednocześnie. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, natychmiast posól.

4. Przygotuj dip. Jogurt wymieszaj z musztardą francuską i solą. Przełóż do miski, posyp świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z gorącymi plackami.

Rady/porady
Można użyć także innego rodzaju soczewicy. Świetnie sprawdzi się także czerwona.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Soczewicowe placki z ogórkiem kiszonym i jogurtowym dipem z musztardą francuską 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Karola 25 marca, 2020 - 2:57 pm

Cześć! Czy musi to być zielona soczewica? Bo posiadam czerwoną, którą chciałam wypróbować, a nadal leży w szafie… 😛

Reply
rozkoszny 25 marca, 2020 - 5:44 pm

Cześć! Tak jak piszę w Rady/porady może być inny rodzaj soczewicy! Czerwona się świetnie sprawdzi!

Reply
Grażyna 26 marca, 2020 - 2:17 pm

Czy soczewica ma być ugotowana czy surowa ?

Reply
rozkoszny 26 marca, 2020 - 3:49 pm

surowa

Reply
Ania 29 marca, 2020 - 12:17 pm

Ale czerwonej chyba nie trzeba aż tak długo namaczać? Czy jednak? Świetny blog i IG! Trafiłam z polecenia #whiteplate

Reply
rozkoszny 29 marca, 2020 - 2:11 pm

Czerwoną wystarczy namaczać godzinę lub dwie. Liska <3

Reply

Leave a Comment