Tarta z kremem cytrynowym i malinami

Złote, maślane ciasto, lekko piankowy krem o przyjemnie kwaśnym smaku cytrynowym, a na to maliny. Poproszę jeszcze jeden kawałek.

Wiedziałem, że coś takiego zrobię w domu po jeden z wizyt w Lukullusie. W letniej ofercie mają tartoletkę pavlovej z kremem cytrynowym, malinami i bezikami. Moja wersja jest zupełnie inna, ale nieskromnie powiem, że równie (jak nie bardziej sic!) pyszna. Krem zrobiłem na bazie lemon curd i mascarpone, wyszedł bardziej cytrusowy (choć bez werbeny cytrynowej). Usztywniłem go także żelatyną, stąd taka lekko piankowa konsystencja. Pominąłem beziki, bo zależało mi na mniej słodkim efekcie, ale jeśli masz na nie ochotę to śmiało.

Ostatnio robiłem tę tartę dwa razy. Raz na urodziny taty, a drugi raz na spotkanie rodzinne. Za każdym razem ze wszystkich słodkości, pod którymi ciężarem uginał się stół ta tarta cieszyła się największą popularnością. Nie ma czemu się dziwić. Nie jest za słodka, wręcz bardziej kwaskowa, dzięki kremowi cytrynowemu i dużej ilości malin. Do tego wszystkiego maślany spód, który chrupie i rozpływa się w ustach. Chyba nikt jej się nie oprze.

Tarta z kremem cytrynowym i malinami 1

Tarta z kremem cytrynowym i malinami:
forma 22 – 24 cm
Ciasto:
200 g mąki pszennej
⅓ łyżeczki soli
40 g cukru
120 g masła, zimnego
2 żółtka “zerówki”

Mąkę, cukier i sól wymieszaj w misce. Dodaj pokrojone w drobną kostkę masło i rozdrobnij je z mąką za pomocą rąk lub robota kuchennego na kawałeczki o wielkości orzecha. Dodaj żółtka i zagnieć do połączenia. Uformuj kulę, spłaszcz ją i owiń folią spożywczą. Odłóż do lodówki na godzinę.

Formę na tartę – najlepiej z wyjmowanym dnem – natłuść masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż je do formy bez papieru. Ciasto ponakłuwaj widelcem po całej powierzchni, zapobiegnie to podnoszeniu się ciasta podczas pieczenia. Schłodź ciasto w lodówce przez minimum 30 minut lub 10 minut w zamrażarce. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 – 20 minut, do zarumienienia się ciasta.

Krem cytrynowy:
250 g mascarpone
300 g lemon curd, z tego przepisu
2 ½ łyżeczki żelatyny

250 g malin świeżych

Żelatynę zalej 50 ml letniej wody. Odstaw na 10-15 minut do zastygnięcia. Po tym czasie podgrzej na małej mocy palnika – żelatyna nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości. Przestudź.

Mascarpone i lemon curd umieść w misce robota i zmiksuj do połączenia. Łyżkę masy wymieszaj z przygotowaną, już lekko przestudzoną żelatyną. Potem wymieszaj z kolejną łyżką masy. Wlej do reszty kremu i zmiksuj. Wyłóż na tartę i ozdób ją malinami. Tartę schłodź w lodówce przez min. godzinę.

Smacznego! Nie zapomnij wstawić zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, aby Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz mnie na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób. Buziaki!

Wasz,
Rozkoszny

Tarta z kremem cytrynowym i malinami 2 Tarta z kremem cytrynowym i malinami 3

UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

4 komentarze

Puszysty lemon curd – krem cytrynowy 15 sierpnia, 2018 - 11:18 am

[…] Najlepiej smakuje na chałce z ricottą, rozsmarowany na naleśniku lub jako nadzienie do tej boskiej tarty z […]

Reply
Kasia 27 sierpnia, 2018 - 2:14 pm

Czy tartę z kremem można chłodzić długo, np. przez dobę czy jest ryzyko, że rozmoknie przez krem? 🙂

Reply
rozkoszny 27 sierpnia, 2018 - 2:17 pm

Spokojnie, krem ma piankową konsystencję, więc spód nie namoknie 🍴

Reply
Jeszcze lepsza tarta z truskawkami i kremem mascarpone 25 czerwca, 2019 - 6:22 pm

[…] problemów podsypywać mąką wałek. 2. Jeśli masz ochotę na klasyczne ciasto kruche, użyj go z tego przepisu. 3. Jajka, jako że serwowane na surowo, najlepiej sparzyć przed użyciem, a tartę skonsumować […]

Reply

Pozostaw odpowiedź Puszysty lemon curd – krem cytrynowy Cancel Reply