Najdelikatniejsze placuszki bananowe z maślano-cynamonowym miodem

Jednym z największych hitów bloga jest prosty chlebek bananowy, te placuszki są jego odpowiednikiem: lekkie, puszyste, wilgotne, no i oczywiście banalnie proste.

Wszystko mieszane jest niechlujnie (tak, to dokładnie mam na myśli) w jednej misce. Niedokładne łączenie składników sprawia, że placki wychodzą delikatniejsze i bardziej rosną. W tym przepisie używam 2 bananów: jeden do masy, drugi do obkładania placuszków przed smażeniem tak aby bananowe plasterki bosko się skarmelizowały. Na koniec polecam wszystko obtaplać w maślano-cynamonowym miodzie i przenieść się do nieba.

Najdelikatniejsze placuszki bananowe z maślano-cynamonowym miodem 1

Najdelikatniejsze placuszki bananowe z maślano-cynamonowym miodem
2 porcje
Placuszki
2 banany, dojrzałe
2 jajka “zerówki”
3 łyżki jogurtu greckiego
⅔ szklanki (90 g) mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki cynamonu
masło + olej do smażenia

Maślano-cynamonowy miód
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
½ łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki cynamonu

1. Rozgrzej patelnię, a następnie odrobinę masła i oleju.

2. Jednego banana pokrój w plasterki, odłóż na bok. drugiego rozgnieć widelcem w misce. Dodaj jajka i jogurt, wymieszaj. Wsyp mąkę wcześniej połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wymieszaj niedokładnie, masa może mieć małe gródki (zabieg ten sprawi, że placuszki będą pulchniejsze).

3. Nakładaj po 1 czubatej łyżce ciasta na jednego placuszka zachowując odstępy pomiędzy placuszkami. Ułóż na wierzchu po dwa plasterki banana. Smaż na umiarkowanym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 – 4 minuty). Przewróć placki na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez około 2 – 3 minuty.

4. W międzyczasie przygotuj sos. Rozpuść masło w garnuszku, wyłącz ogień i dodaj miodu, sok z cytryny i cynamon. Podawaj z placuszkami bananowymi, kleksem jogurtu i konfiturą porzeczkową.

Rady/porady
Przepis można z łatwością skalować dla większej ilości osób, lub dla samego siebie. Lubię się nim sam rozpieszczać.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie na Instagram z hasztagiem #rozkoszny, oznaczając mnie, abym Cię znalazł! Jeśli jeszcze nie śledzisz bloga na Instagramie i Facebooku, a chcesz być na bieżąco, koniecznie to nadrób.

Wasz,
Rozkoszny

Najdelikatniejsze placuszki bananowe z maślano-cynamonowym miodem 2
UDOSTĘPNIJ
Share on facebook
Share on twitter

6 komentarzy

Maria 2 marca, 2020 - 7:56 am

Zacznę od tego,że uwielbiam Twój blog😀Nie wiem co podoba mi się bardziej, przepisy? zdjęcia? czy teksty? Całość palce lizać 😉 Mam pytanie do chlebka bananowego, na który podlinkowałeś przepis. Czy wychodzi zakalcowate? Jak temu ewentualnie zapobiec? Wyrosło pięknie z bananem na wierzchu,a później trochę opadło 😕 Do ciasta dałam 3banany i 1na wierzchu. Powinno się unieść😕 Będę wdzięczna za wskazówki 😀

Reply
rozkoszny 2 marca, 2020 - 6:05 pm

Bardzo dziękuję!
Czy wszystkie skłądniki były dobrze odmierzone? Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste i wilgotne

Reply
Ania 12 marca, 2020 - 1:18 pm

Te placuszki są rewelacyjne, nigdy nie jadłam tak pysznych placuszków 🙂 obłęd, jadłam polane syropem klonowym, bardzo polecam ^^

Reply
rozkoszny 12 marca, 2020 - 5:13 pm

bardzo się cieszę <3

Reply
Natalia 17 marca, 2020 - 9:17 pm

Muszę przestać czytać Twojego bloga… Wszystko jest tak pyszne, doskonale, że nie mogę się powstrzymać od jedzenia! Jeszcze kilka przepisów a nie wcisnę się w żadne spodnie 🙁

Reply
rozkoszny 17 marca, 2020 - 9:46 pm

A tam, szczęście nie tuczy!
Dla równowagi krem z pieczonych marchewek, równie rozkoszny! https://rozkoszny.pl/zupa-z-pieczonych-marchewek-masla-orzechowego-i-ciecierzycy/

Reply

Leave a Comment